Hedvall besviken över arbetslinjens förkastande

DN:s Barbro Hedvall låter nästan borgerlig (ja, kan ni tänka er) när hon uttrycker sin besvikelse över Nuders citat:

”I socialdemokraternas Sverige ska alla ha råd att vara arbetslösa.”

Ovanligt klokt skrivet, även om man får känslan av att Hedvalls besvikelse främst härrör från insikten om socialdemokraternas ideologiska stagnation och dennas förödande betydelse i nästa val. Ja, jag forsätter att hävda det!

Vad gäller Nuders förslag om att använda överskottet till sjuka och arbetslösa, tror jag inte att han tror på det själv. Det är bara partipolitiskt nys, som går ut på att sossarna vill måla en bild av alliansen och en annan bild av sig själva. Det får de gärna fortsätta med, jag tror som sagt inte att det gynnar dem. Men man förstår att Nuder hycklar när han redan tidigare föreslagit samma sak själv. I ett vidare ekonomiskt perspektiv skulle det vara vansinnig finanspolitik att utöka de offentliga utgifterna eftersom det skulle spä på inflationen. Nu är läge, precis som Borg säger, att förbereda sig för sämre tider. Dels genom att se till att så många som möjligt har sysselsättning när konjunkturen vänder, men också att använda överskotten till att snabbt betala av statsskulden så att vi har råd att låna igen om det behövs.

Det är en ansvarig politik! Måste dock reservera mig för att avbetalningen på statsskulden kan vara för liten, har inte haft tid att sätta mig in i det. Ska försöka återkomma med en mer ingående budgetkommentar.

Det här inlägget postades i budget 07, Opinion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *