Det här låter som om det kan vara en dålig idé

Nu ska biståndet klimatsäkras, skriver SvD under rubriken ”Kommission för klimatsäkert bistånd”. En idé från det ständigt lika framstegsfientliga miljöpartiet, tänker ni? Icke. Detta är regeringens idé.

Reinfeldt säger:

Det är viktigt att trycka på att det är möjligt, för det är något som annars ifrågasätts. Klimatåtaganden uppfattas ofta i fattiga länder som den rika världens sätt att dämpa deras ekonomiska tillväxt.

Utöver detta känns det mesta ganska oklart, förutom att USA och Kina ska engageras. Gott så. Men vad har det med bistånd att göra? Artikeln är mycket oklar på den punkten.

Tänk för all del på klimatet och koldioxidutsläppen. Även om det skulle visa sig att människan inte är ansvarig för de ökande temperaturerna, finns det ändå många andra anledningar att minska användningen av exempelvis olja. Inte minst politiska och ekonomiska sådana.

Men till syvende och sist leder svag ekonomisk utveckling i tredje världen till fler dödsfall idag, än vad klimatförändringarna någonsin kan göra i framtiden. Bygg så många olje- och kolkraftverk som bara går i Afrika, säger jag. De skulle rädda liv, här och nu.

Uppdatering: Det jag syftade på i inlägget, eftersom det tydligen inte framgick, var det faktum att utvecklingsländerna inte har råd med ”klimatvänliga” energiteknologier. Om vi kräver av dem att de ska använda dessa och försaka billigare, smutsigare teknologier, dömer vi dem i praktiken till fortsatt stagnation och, som resultat av denna, död. Drastiskt, men sant.

Det här inlägget postades i klimat, utvecklingsländer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *