Att göra rätt för sina idéer

Var det någon som såg KG Bergströms intervju (dryga kvarten in) imed Niklas Zennström (ni vet han som skapade Kazaa och Skype, m.m.). Såg den igår och störde mig på en grej. Zennström påpekade att han tar sitt ”sociala ansvar” och skänker pengar till miljörörelsen och mänskliga rättigheter. Bra! Utmärkt! Hade jag också gjort om jag var lika tät som han. Hade nog inte haft fantasi att använda alla pengar själv.

Det som störde mig var alltså inte hans filantropi (även om man skulle kunna föreställa sig det med tanke på mitt bloggalias). Nej, det som störde mig var hans motivering:

”om man tjänar pengar har man det sociala ansvaret att göra rätt för sig”.

Snälla Niklas, du har gjort rätt för dig! Dina idéer har skänkt mig och många andra enorm nytta. Med dina produkter kan och har vi kunnat prata och dela filer med varandra helt gratis över hela världen (kazaa var ju faktiskt rätt bra när det kom). Det är detta värde, denna nytta som skapat Zennströms pengar. Zennström kommer ha Kamprad-status i framtiden, märk mina ord.

Efter att ha läst Atlas Shrugged kan jag hursomhelst inte låta bli att bli upprörd över den här typen av uttalanden. Niklas accepterar inte att han förtjänat det han skapat. Han accepterar istället pöbelns synsätt, som säger att han inte har rätt till det värde som hans egna idéer har skapat.

Skänk för all del. Skänk av hjärtans lust. Men acceptera aldrig den ståndpunkten.

Vad hade Ayn Rand sagt om detta? Den som har läst boken kan svårligen förneka parallellen.

Uppdatering: Johan Hedin har goda poänger att tillföra i ämnet.

Uppdatering 2: Även Mattias Svensson skriver i samma anda.

Det här inlägget postades i Atlas Shrugged. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *