Miljöpartiet – Inget vanligt vänsterparti


Vad kan man säga om Peter Erikssons utspel, och vad kan man säga om miljöpartiet? I vissa avseenden (bara vissa) tycker jag faktiskt sämre om miljöpartiet än vänsterpartiet, eftersom det senare är utvecklingshämmande medan det förra är direkt utvecklingsfientligt.

Å andra sidan kan jag hysa viss sympati för att Mp är mer benägna att pröva alternativa idéer än vad som är fallet hos de styvnackade socialisterna i V. Till exempel avfärdar de inte rakt av privata alternativ inom vården, osv. som annars brukar vara vänsterns signum.

De är helt enkelt inte hårdvänster. De går sin egen väg och bryr sig inte fullt så mycket om marxism och sån’t där. Miljön är viktigast, och visst, de onda företagen har stort ansvar för denna, för att inte tala om vår egen fördömda konsumtion. Men riktigt fullt ut på vänsterkanten tar de ändå inte steget, rent ideologiskt (i alla fall inte i partiets officiella linje).

Därför kan man tänka sig att de faktiskt skulle sänka en socialdemokratisk regering, om de inte fick ministerposter vid en vänstermajoritet 2010. Och därmed öppna för ett samarbete med alliansen. Det skulle förvisso bli stödpartiet/vågmästaren från helvetet, men bara utsikten om en s+mp+v-regering skulle avskräcka många velande väljare. För man väljer inte bara ett parti, man väljer en regering. Och socialdemokraterna kommer få svåra problem att bilda en trovärdig sådan igen. Särskilt eftersom vänstern, precis som Gudmundson skriver idag, inte kommer acceptera att få sämre villkor än rivalen.

Det är detta scenario som kommer leda till en borgerlig seger 2010. Det finns helt enkelt inget alternativ till alliansen.

Uppdatering: Som bilden ovan visar, möttes de båda hos Adaktusson (svd:s web-tv eller tv8). Missa inte det inslaget!

Det här inlägget postades i bloggbild, miljöpartiet, Opinion, vänsterpartiet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *