Danmark – Det nya Sverige?

Det pratas ju en hel del om förmögenhetsskattens avskaffande i Sverige. Denna skatt som sossarna egentligen själva ville avskaffa, men inte kunde på grund av dess namn. Förmögenhetsskatten var inte en skatt på att tjäna pengar, det var en skatt på att ha (kvar) pengar som man en gång har tjänat, dvs. en straffskatt på sparande – något som kan tyckas vara en särskilt dålig idé i ett land som har bland de lägsta genomsnittliga personliga besparingarna i Europa. Den gav dessutom ganska låga skatteintäkter, och då räknar man alltså inte ens in de förluster som den skapar (som enligt de flesta bedömare vida översteg intäkterna).

Eftersom förmögna människor istället placerar sina sparpengar utomlands för att undvika straffskatten, är den skadlig för ekonomin. Den är dessutom orättvis, eftersom den just pga detta anpassades för att tillåta vissa rika personer, t.ex. HM:s Stefan Persson, undantag från skatten. Som extra salt i såret var det alltså mest vanligt folk som tvingas betala denna skatt.

Det var kort sagt en riktig skitskatt.

Detta avskräcker inte danska sossarnas Helle Thorning-Schmidt, som vill återinföra den danska förmögenhetsskatten.

– Jeg er meget optaget af, at der skal være rimelighed i skattesystemet. Så derfor synes jeg, at vi skal se på, om der er nogen af de meget, meget store formuer, som slipper for billigt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Detta är idioti. Det verkar som om denna diskussion aldrig nådde Danmark, när skatten en gång i tiden avskaffades. ”Rimlighet”? Jo, jag tackar jag…

För övrigt vill jag påpeka det som DI skrev i sin ledare i torsdags (ingen länk): Om förmögenhetsskatten nu avskaffas i Sverige, varför fortsätta kräva förmögenhetsinformation från medborgarna? Denna information tjänar inget syfte, och en liberal regering borde veta bättre.

Det här inlägget postades i Danmark, förmögenhetsskatt, skatt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *