Bättre tider för alliansen, sämre för M


Jag är inte förvånad om M nu backar, som de håller . Partiet har svikit sina ideal, och deras kärnväljare gillar inte detta. Många går nog till C och Fp. Men notera att om man räknar in Kd (som ligger under spärren enligt en icke statistiskt signifikant förändring) har alliansen stärkts, medan status quo gäller för oppositionen.

Svd:s artikel målar en lite väl negativ bild, helt baserad på en icke signifikant ändring som ger vid handen att Kd skulle åka ur. Kd kommer inte åka ut 2010, tyvärr heller inte V, även om båda ligger i närheten. Och Svd borde vara lite mer nyanserade. Titta på förändringarna, gott folk. +0,3 för alliansen, +/-0 för oppositionen.

Uppdatering: Jag noterar följande:

1 De flesta verkar blunda för det faktum att alliansen ökat, om man räknar in Kd, vars minskning inte är statistiskt signifikant. Man ignorerar det faktum att både C och Fp visar rejäla ökningar, större än minskningarna för Kd och M! Gudars skymning… Lite förståelse för statistik hade inte skadat. Bland de blogginlägg som okritiskt ser detta som en nedgång för alliansen finns detta, detta, detta, detta, detta, detta, detta och detta. Nyckelordet här är ”okritiskt”, dvs. ingen tar hänsyn till att minskningen för kd inte är signifikant, och att C och Fp går upp.
2 SvD har inte bara ignorerat detta, de har dessutom bytt ut grafen (samma graf som bilden ovan länkar till), och grafen visar nu endast Kd och M. Nu är jag övertygad om att de försöker lura folk. De lyckas dessutom (se punkt 1). För att se de faktiska siffrorna, se här.
3 DN:s nyhetsredaktion är mer balanserade:

Enligt mätningen, som gjorts i oktober, får den borgerliga alliansen 42,2 procent av väljarstödet, vilket är en svag upphämtning.

4 Wadström skriver bra.

Uppdatering 2: Bloggen Bent gör samma observation.

Uppdatering 3: Nu har SvD tagit bort bilden fullständigt. Där får man för att man är lat och inte sparar bildfan, utan bara länkar. Oh well, next time…

Det här inlägget postades i Opinion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *