Khader mister hela stycket?

Naser Khader, ledare för utbrytar- och utmanarpartiet Ny Alliance, har spelat väldigt kaxig under den danska valrörelsen. Han har inte ens velat peka entydigt på Anders Fogh som statsminister, utan har sagt att han kommer tvinga denne till en s.k. dronningerunde, om inte Khaders krav tillmötesgås. Denna taktik verkar nu vara på väg att sända Ny Alliance in i den politiska frysboxen.

Partiet, som bildades med det uttalade målet att frånta Dansk Folkeparti deras inflytande över dansk politik, har under valrörelsen sett ut att få rollen som vågmästare enligt opinionsmätningarna. Senare mätningar har dock visat att majoriteten ser ut att bestå för Venstre, Konservative och Dansk folkeparti, vilket i så fall med största sannolikhet innebär fyra år till av samma gamla visa.

Khader verkar ha blivit girig, och har haft en övertro till sin roll. I dag säger näringslivsmannen Asger Aamund, som varit förbunden med partiet, till Berlingske Tidende att han tror att Ny Alliance inte ens kommer in i folketinget. Vad han nu kan tänkas åtnjuta för legitimitet som politisk analytiker låter jag vara osagt, men det påvisar ändå någon slags allmän uppfattning om att Khader har gapat efter för mycket.

Jeg vil sige det meget kort. Hvis de melder ud i morgen eller overmorgen, at de peger på Fogh som statsminister, så får de min stemme. Men gør de det ikke inden valgdagen, så får de den ikke.

Loppet är kört att försöka konkurrera ut Dansk Folkeparti. Valet är på tisdag, och tiden är alltså knapp. Det krävs en tydligare markering för en borgerlig regering, om Khader vill få något som helst inflytande med sitt nya parti.

Uppdatering: Jyllandsposten ger idag en annan bild. Med 5,1% i opinionsundersökningen (folketingsgränsen är 2%) blir NA kanske tungan på vågen ändå. Den som lever får se.

Uppdatering 2: Fogh säger enligt Sydsvenskan att det kommer bli en knepig regeringsförhandling med både Ny Alliance och Dansk Folkeparti. Det ska bli fascinerande att följa. Kommentar och analys utlovas.

Uppdatering 3: Även Lilla Torg(c):s Laszlo Varga skriver om detta.

Uppdatering 4: Även PJ skriver om detta.

Uppdatering 5: I kvällens avslutande debatt i dansk TV pekar så Khader slutligen på Fogh som statsminister. Gott så.

Det här inlägget postades i bloggbild, Danmark, Danska valet, Naser Khader. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *