Liberalismens misslyckande inte totalt i Danmark?

Jag har varit ute och rest och har ännu inte haft tid att kommentera valutfallet i vårt sydvästra grannland. Med anledning av ett samtal jag deltog i igår på Stureplanscenterns möte känner jag att jag vill ta upp en sak till diskussion.

Kort sammanfattning av valresultatet: Majoriteten består för VKO, tack vare ett ynka mandat, från Färöarna till råga på allt. Naser Khaders Ny Alliance föll ju som bekant på mållinjen, och lyckades inte undanröja majoriteten för Konservative, Venstre och Dansk Folkeparti. NA är ju ett utbrytarparti, främst från socialliberala Radikale Venstre. Radikale Venstre är förstås egentligen ett borgerligt parti. Men likväl ger man sitt stöd till socialdemokraterna. Varför?

Ny Alliances logga är inte bara ett Y (bokstäverna i dansk politik har väl traditionellt symbolvärde ungefär jämförbart med våra ”partiblommor”). Den har formen av en vägskylt, en vägkorsning. Den signalerar valet mellan två vägar.

Den poäng som jag vill göra, med tanke på gårdagens samtal, är denna: Det är inte så lätt att vara liberal i Danmark. Antingen ger man sitt stöd till socialdemokraterna, eller så ger man indirekt sitt stöd till Dansk Folkeparti. Att säga att valet står mellan pest och kolera vore ingen överdrift.

Radikale Venstre och Ny Alliance har mycket gemensamt, förstås. De vill samma sak, men har olika teorier om hur det ska göras. Personligen hoppas jag och vill tro på att det i framtiden kan finnas utrymme för en liberal höger/mittenregering. Kanske en ”Allians för Danmark” med Venstre, Konservative, Ny Alliance och Radikale Venstre? Stödet hade inte räckt i detta val, men om man hade det uttalade målet? Problemet skulle förstås bli att man blev tvungen att bryta med sitt nuvarande samarbetsparti, DF. Inte så lätt när man sitter i regeringsställning… I praktiken kommer det väl krävas en vänsterregering innan något sån’t kan hända. På samma sätt som det var i Sverige.

Men kanske finns det visst hopp för framtiden ändå. Konservative uttalar krav på skattelättnader, och Fogh bjuder in Naser Khader till att diskutera regeringsupplägget. Till Pia Kjaersgaards förtret. Trots att han inte måste. Det egentliga skälet är att man inte litar på den tunna majoriteten – ett ynka mandat, som lätt kan neutraliseras från Färöarna (det har hänt förr). Därför vet Fogh att han inte är helt säker, han behöver hålla sig på någorlunda god fot med Naser.

Naser Khaders liberala revolution misslyckades i Danmark. Men denna regering kanske ändå trots allt kan bli mer liberal än den förra.

Det här inlägget postades i bloggbild, Danmark, Danska valet, Naser Khader. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *