Avskaffa den fördomsfulla sexköpslagen!

Marie skriver insiktsfullt om hur våldtagna män inte omfattas av samma sympati som kvinnor i samma situation. Iakttagandet känns mycket relevant.

Ikväll handlar TV4:s Kalla Fakta om manlig prostitution, och att dessa män mycket ofta upplever våld eller drogmissbruk. Vi fick dessutom veta redan till morgonkaffet att 1% av kvinnor respektive 1,8% av män har sålt sex bland unga svenskar. Alltså fler män än kvinnor.

Sexköpslagen är helt inriktad på kvinnor som säljare, och proppfull av fördomar mot män och homosexuella. I förarbetena impliceras mer eller mindre att den homosexuella manliga prostitutionen görs som nöje eller av affärsmässiga skäl! Vidare hävdas på mycket lösa och spekulativa grunder att de känslomässiga ärren inte blir lika djupa för män som säljer sex. Detta är inget annat än fördomar, fördomar skapade av ideologisk förblindning. Politiskt färgade teorier om mannen som strukturellt överordnad kvinnan i samhället har lagt grund till lagstiftningen, inte verkliga förhållanden.

Den lyckliga horan finns alltså, men tydligen är han bög.

Förhoppningsvis kan detta bli steget som startar en ordentlig debatt kring sexköpslagen. Det är dags att omvärdera synen på offerskapet som något könsrelaterat.

Andra har tidigare argumenterat för sexköpslagens avskaffande, så jag behöver inte upprepa dessa argument här. Centerpartiets Bassem Nasr i Malmö skriver till exempel här. Jag instämmer fullständigt.

Det här inlägget postades i feminism, könsroller, prostitution, sexköpslagen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *