Gratis skattesänkning? Ja, tack.

I 180 Grader kan man idag läsa om att den danska toppskatten är så skadlig att den skulle kunna sänkas med nettovinst.

”Der ligger en meget stor forvridning i topskatten. Sænker man topskatten, får man mest ekstra effektivitet for pengene,” siger Jan Rose Skaksen, professor ved Copenhagen Business School til Børsen. […] Her konkluderer vismændene, at det kan vise sig at være gratis at sænke topskatten, så snart konjunkturerne tillader det. En lavere topskat er nødvendig, hvis Danmark også i fremtiden skal uddanne, tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft.

Den danska topskatten, som alltså ska infalla för höginkomstagare, börjar dras vid en årsinkomst på ca DKK 300 000. Inte särskilt höga löner, alltså – tvärtom ganska beskedliga – och något som drabbar vanligt folk.

Lägre progressivitet i skattesystemet är ett måste i en globaliserad ekonomi.

Det här inlägget postades i Danmark, skatt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *