En liberals nyårslöfte

Nästa år tänker jag gå ner fem kilo. Det tror jag att jag kommer lyckas med.

Men jag har även några löften till, som jag vet att jag kommer hålla.

För nästa år, 2008, lovar jag härmed följande:

– Att aldrig skämmas för min hjärna.
– Att aldrig skämmas för mitt språk.
– Att aldrig skämmas för min lön.
– Att aldrig skämmas för mitt kön.
– Att aldrig skämmas för min etnicitet.
– Att aldrig skämmas för min smak, min sexualitet eller mitt utseende.
– Att aldrig söka eller önska att skada någon annan människa utan att denna sökt skada mig.
– Att, just därför, heller aldrig skämmas för en enda av de drömmar, tankar och önskningar jag hyser.
– Att aldrig skämmas för var jag kommer ifrån, var jag befinner mig eller var jag är på väg.
– Att aldrig skämmas för att jag bara har ett liv, och jag tänker göra det mesta av det.
– Att aldrig skämmas för att jag anser att jag existerar för min egen skull, inte för andras.
– Att aldrig skämmas för att säga ovanstående och aldrig någonsin be om ursäkt för det.

Jag säger detta trots att – eller kanske eftersom – jag är intelligent, vältalig, tjänar rätt bra, är man och etniskt svensk, heterosexuell, Stockholmare, bestämd i min smak och, ja… jag gör i alla fall inte ont att se på. Jag vill inte känna mig tvungen att behöva vara svag i matematik, svära som en borstbindare för att kunna uttrycka mig, vara anskrämlig homosexuell invandrakvinna uppvuxen i en svensk småstad för att inte behöva ha dåligt samvete för den jag är och som jag fötts till.

Jag har inte valt att födas som (relativt) priviligierad. Ingen väljer det hon föds till och ska därför aldrig skämmas för det. Av samma anledning anser jag heller inte att de som är mer priviligerade än jag bör skämmas för det, och ej heller de mindre priviligierade.

Detta är inte ett politiskt manifest. Det är bara mitt nyårslöfte. Är du liberal som jag, känner du kanske igen dig några eller de flesta löftena.

Politik skall, och måste, bedömas utifrån samma normer som skall styra de val vi gör i övriga livet.

Med detta önskar jag er alla ett Gott Nytt År!

Det här inlägget postades i Atlas Shrugged, Liberalism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *