Svensk media ignorerar demokratiskandal!

”I see you have learned to work the Google on the internet machine”,

säger Will Ferrell i “Blades of Glory”. Och det har jag också. Efter att ha noterat den medieskugga som gårdagens demokratiskandal har hamnat i, var jag tvungen att söka för att se vilka medier som faktiskt hade uppmärksammat skandalen. En sökning på Thomas Östros och Svenskt näringsliv gav dessvärre magert resultat. Heder, dock, åt Nya Wermlands Tidning (konservativ), och Gefle Dagblad (lib). Men allvarligt talat…? Två tidningar utöver SvD (där skandalen avslöjades), och inget mer? Ingen TV, ingen radio?

Mitt förtroende för den svenska demokratin och den svenska pressen har fått sig en allvarlig törn denna vecka. Det verkar som om den här historien inte tillräckligt väl följer den dramaturgi som senare tids skandaler har gjort; Inga kyssar, ingen alkohol, inget skattefusk eller missbruk av skattemedel och definitivt inga avhoppade ministrar (minst en för lite, faktiskt).

Nej, det blev som sagt inte mycket till respons, tyvärr, precis som jag skrev igår. Jag får intrycket av att ingen verkar bry sig. Det är inte utan att man får en hopplöshetens klump i bröstet. Nog för att man kan tänka sig att svenska folket kanske skulle motta nyheten med en gäspning, och låt oss i rättvisans namn inte glömma att Kajsa faktiskt annonserade sin sorti igår, hörni. Så det var ju inte så att det inte var andra viktiga saker som hände (sarkasm). Men man kunde väl åtminstone ha väntat sig en reaktion från opinionsbildarna? Ledarsidor? Politikerbloggen? Ledarbloggen? Regeringen, tamigfan!?!? Nej, här står vi ensamma i bloggosfären.

Dock hittade jag något av visst intresse. 2005, året efter den utpressning som vi kunde läsa om igår, sa Östros följande i en intervju i DN:

De statliga bolagen ska vara föredömen. Vi har inget intresse av att Posten, SJ och Systembolaget går emot den svenska modellen.

Statens bolag har 200.000 anställda, och betalar 60 miljoner kronor om året till Svenskt Näringsliv och olika branschorganisationer.
– Det är olyckligt om vi måste börja utreda vilka alternativ det finns för de statliga bolagen, säger Thomas Östros.

Men i detta läge hade han alltså redan bestämt sig för en sådan utredning, eftersom SN gick vidare med sitt rättsliga strävan trots de hot som Östros gett. Det var denna utredning som revs upp av den borgerliga regeringen efter maktskiftet. Östros berättade alltså inte hela sanningen i intervjun.

Vi har tidigare sett att bloggossfären har makt, men jag vet inte om subtil opinionsbildning från soffan förslår här. Johan Hedin luftade tanken om KU-anmälan igår. Jag tror att det behöver bli så.

Uppdatering: För att se vad medierna anser är viktigt, hänvisar jag – som så ofta – till Ingerö.

Uppdatering 2: Johan Pettersson beskriver det hela ganska träffande:

Så den som sa att medierna var borgerliga kanske borde tänka om (borde ha gjorts för länge sedan iofs, men ändå), för om en minister får avgå för utebliven tv-avgift så kan man ju tycka att det åtminstone borde bli lite rapportering kring den här saken.

Le mot juste. Finns det verkligen ingen som vill ta upp det här, om så bara för lite nedsvärtande av oppositionen? Inte ens svenskan? Det är nästan att man börjar tro att det låg nå’t i det som Ulf Adelsohn sa ändå…

Det här inlägget postades i demokrati, Socialdemokraterna, Svenskt Näringsliv. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *