Östros, del III

I förrgår skrev jag om den obefintliga uppmärksamhet som Östrosskandalen har fått i media. Utöver bloggossfären och brännpunkt har ämnet knappt berörts. Men idag skriver i alla fall Martin Agell, advokat i Laval-målet, på Brännpunkt. Vi som följt den här debatten vet ju att Östros i sitt ”svar direkt” inte förnekade en enda av de anklagelser som riktades mot honom från Svenskt Näringslivs vice VD, Jan-Peter Duker. Istället valde han att försöka fokusera på det som han ville hävda var Dukers egentliga agenda; att ”styra AD”. Även dessa argument (som i sammanhanget får ses som av sekundär betydelse) plockas effektivt ned av Agell, som konstaterar att det snarare är Östros insikt om behovet för AD:s självständighet som är senkommen.

Vidare har jag noterat att KD:s Mats Odell 2005 anmälde Östros till KU för att ha uttalat sig i media om att det kunde vara aktuellt för de statliga företagen att begära utträde ur SN. Detta gällde alltså bara uttalanden i media, och inte de konkreta hot som ställts till SN, som förstås först uppdagats nu i dagarna.

I KU:s slutsats för detta står:

Näringsminister Thomas Östros har anmälts till KU för ett uttalande [min kursivering] om de statliga bolagens tillhörighet till arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. KU konstaterar att ägarstyrningen av ett statligt bolag utövas främst vid bolagsstämman. KU menar att det inte är förenligt med aktiebolagslagens regler att regeringen eller enskilda statsråd skulle styra de statliga bolagen genom uttalanden i medier eller inlägg i den offentliga debatten [min kursivering] och förutsätter att de statliga bolagen, som inte står under KU:s granskning, följer aktiebolagslagen.

Med andra ord, en lätt knäpp på näsan för Östros vad gällde hans uttalanden i media. Men detta är alltså inte på långa vägar lika allvarligt som de konkreta hot som vi nu vet gjordes av Östros. Kan vi förvänta oss en ny KU-anmälan (denna gång från Centerpartiet)?

Det är ett märkligt fenomen att detta inte har uppmärksammats mer. Varför tar inte borgerliga media chansen att angripa oppositionen, och för en gångs skulle rikta kritik mot någon annan än regeringen? Bollen ligger på straffpunkten, och målet är öppet. Jag vet inte varför, men jag får känslan av att det ligger en hund ännu djupare begraven… Har vi verkligen fått veta allt?

Det här inlägget postades i demokrati, Socialdemokraterna, Svenskt Näringsliv, Thomas Östros. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *