Mugabe fyller år – Vem hurrar?

Min gode vän Lars-Olov tipsade mig om den här artikeln. Vi hade en diskussion häromveckan. Diskussionen gällde huruvida det vore OK, alltså rent moraliskt, att önska någon döden – om denna någon råkade vara en förtryckande diktator. Är det OK att önska en, i skriande brist på bättre ord, ”ond” människa döden?

Ja, det vete farao. Men eftersom Mugabes död med säkerhet skulle rädda många, många människoliv kan man bara dra slutsatsen att det bästa vore om han dog, ju förr desto bättre. Den fattigdom han skapat och det förtryck han sprider måste få ett slut.

Idag kan man läsa om hur Mugabes firande av sin 84:e födelsedag kritiseras för att ta resurser från mer behövande i landet. Inte mindre än 1,2 miljoner US-dollar beräknas kalaset kosta, samtidigt som landet drabbas av översvämningar som krävt många människoliv.

Sikhosana rejected charges that the birthday celebrations were a waste of scarce resources.

“It’s not true at all. This is an equally important event and it is not true that we want to create a cult out of His Excellency.”

Critics say Mugabe has vandalized the economy through insane policies, including the grab of land, as well as the planned seizure of mines and foreign owned firms – all of them the backbone of the country’s economy.

1,2 miljoner US-dollar. Det kan tilläggas att själva betalningen sannolikt sker i USD också, eftersom betalning med den Zimbabwiska dollarn är som att ösa vatten med en sil. Handel med utländsk valuta till faktiskt världsmarknadspris är förbehållet endast regeringen. Bilden till CD-omslaget på fotot togs av Lars-Olov när han besökte Zimbabwe förra året. Den präktiga sedelbunten på bilden, som ser ut att i nödfall kunna tjänstgöra som trubbigt tillhygge, motsvarar en köpkraft på ca 200-300 kr…

Grattis på födelsedagen, Robert. Jag lovar att fira om det blir din sista.

Det här inlägget postades i bloggbild, demokrati, Robert Mugabe, Zimbabwe. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *