Avtalsrörelse eller utpressning?

Ska inte facket se till sina medlemmars intresse? Ligger det i medlemmarnas intresse att driva upp inflationen och skapa arbetslöshet? Knappast. Ändå är det precis det som Wanja Lundby-Wedin idag hotar med inför nästa avtalsrörelse, om inte regeringen tillmötesgår LO:s krav på att ignorera Laval-domen.

För det vore oacceptabelt om gästande företag ska kunna betala sina anställda väsentligt lägre löner med hänvisning till minimilöner som ändå inte tillämpas inom många branscher i Sverige. Då riskerar verkligt stora konflikter bryta ut på arbetsmarknaden.

”Verkligt stora konflikter”? Vad menas med det?

Avtalsrörelsen ifjol bjöd ju på en hel del ögonbrynshöjande löneökningar och konflikter. Ska avtalsrörelsen 2009 bli ännu värre? Menar Wanja alltså att det där med ”rimlig löneökning” är något som främst beror på det politiska klimatet – snarare än vad ekonomin faktiskt tillåter? Jag tror inte att hon tror på det ens själv. Jag tror inte ens hon funderar i de banorna längre. Maktgalna Wanja vill ha igenom sin linje – kosta vad det kosta vill. Inflationstrycket på Sverige är redan högt nog, som vi alla blivit varse på sistone. Att därtill lägga risken för ökad arbetslöshet, precis när vi går in i en lågkonjunktur är ett recept för stagflation. Alltså: Arbetslöshet och inflation i en högst oskön kombination.

Detta scenario vore en mardröm för många svenska LO-medlemmar.

Facket har för länge sen blivit en maffiaorganisation som existerar mer för sin egen skull, än för sina medlemmars skull. Ett modernt fack skall vara fritt, ändamålsenligt, opolitisk och konkurrera med ”schyssta” (oj, vad socialdemokratiskt det låter) medel. Ett sån’t fack har framtiden för sig. Det behövs nämligen fack även i framtiden, med mer flexibilitet och marknadsmässighet. Titta till exempel på jobb&liv.

Det är dödsryckningarna från en uråldrig koloss vi bevittnar. LO är desperat och för att ställa allt till rätta igen, tar man till det enda medel man känner till. Makt. Vi kan bara hoppas att det är tomma hot vi hör, eller att facket kritiseras så hårt att de frångår dessa planer. Det finns nämligen anledning att kritisera detta utspel, inte bara från liberalt håll. Om någon borde protestera är det nämligen svenska LO-medlemmar. Wanja Lundby-Wedin har kidnappat dem och använder dem för att driva sin egen ideologiska och makthungriga agenda.

Läs även: Bloggen Bent, Johan Hedin och Joakim Larson hos Ingerö.

Det här inlägget postades i facket. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *