Liberalaste partiet: Tydligt resultat

De som följt bloggen lite längre tid vet att den startades med det uttalade syftet att guida mig i mitt val av partitillhörighet. Det målet har lyckats. Jag är sen oktober medlem i centerpartiet och har bidragit till att få igång avdelningen Lilla Torg(c). Gamla nyheter.

I samband med att jag startade bloggen, skrev jag en bloggpost där jag resonerade kring vilket riksdagsparti som kunde tänkas ligga närmast mina liberala värderingar. De fyra borgerliga partierna fick figurera i en undersökning, där läsarna fick rösta. Idag fick pollen sin 200:e röst, och vi kan väl börja dra vissa slutsatser av resultatet. Som bevandrad i statistisk analys tror jag mig kunna göra lite meningsfulla uttalanden. Men först resultatet:
Det framgår att det är det en tydlig övervikt för centerpartiet: 59 %, dvs mer än hälften av rösterna. Det är 1 procentenhet mer än vid 100 röster, vid senaste ställningsrapporten den 24:e september.

Det är alltså fyra månader sen, vilket väl säger att omröstningen inte gått jättesnabbt framåt. Detta kan bero på antingen ett ödmjukt besökarantal eller det faktum att folk inte röstar flera gånger (jag vet faktiskt inte om det går att rösta flera gånger för ett och samma IP-nummer. Jag har inte röstat själv eftersom det skulle motverka syftet med undersökningen). Eftersom röstfrekvensen avtagit, samtidigt som mitt besökarantal gått upp, väljer jag att tro att teori nr 2 inte är helt fel.

Hursomhelst. Plus 1 % för (c) och (fp) samt plus 2 % för (kd), alltså. Intressant att notera (i den utsträckning ett okontrollerat urval kan vara intressant…) är att moderaterna minskar från 23 % till 18 %. OK, detta är en fånig undersökning och det vet jag mycket väl, men detta kan trots allt inte ignoreras. Inte minst när man tänker på (m):s opinionssiffror under samma tidsperiod! Kom även ihåg att dessa siffror inkluderar de tidigare siffrorna också, så det verkliga resultatet för perioden september – januari är att (m) minskat med 10 procentenheter, alltså inte bara 5! Sammanfattningsvis kan man alltså konstatera två saker utifrån undersökningen:

1 Moderaterna backar betänkligt i sitt ”liberalism-index” och de andra partierna snor åt sig jämnt fördelade andelar.
2 Centerpartiet uppvisar klart högst siffror.

Naturligtvis är detta ett okontrollerat urval, och i ärlighetens namn är det väl inte helt osannolikt att det finns en snedfördelning för centerpartister bland de läsare som följer bloggen. Hursomhelst verkar det råda ett visst konsensus kring detta även bland andra partier. Många moderater som jag stött på verkar hålla med, och i en partiledardebatt nyligen kallade Lars Ohly centern för ”det mest nyliberala partiet”.

Det verkar alltså som om pollen spelat ut sin roll. Jag låter den ligga kvar ett tag, längst ner på sidan, men den är inte längre är så relevant vare sig för mig själv eller för att utreda för läsekretsen vilket parti som är mest liberalt – den frågan torde härmed nöjaktligen ha besvarats!

Det här inlägget postades i Bloggen, Centern, Liberalism, Opinion, undersökning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *