Mitt tips: McCain blir president

Som libertarian (för att använda amerikansk terminologi) har man oftast inget riktigt bra val i amerikanska presidentval. Demokraterna är alltför protektionistiska, icke-frihetliga, vill höja skatterna och tänker i vänstertermer. Republikanerna å andra sidan är ofta religösa konservativa som förespråkar abortförbud, förbud mot homogifte och dödsstraff (vilket demokraterna också gör!). Men amerikansk politik handlar om personer, inte partier. En moderat republikan ligger troligtvis närmast en libertarian som mig själv, även om han därmed nog inte ligger nära. För övrigt menar jag att man i bedömningen av en amerikansk president i viss utsträckning måste tillämpa andra kriterier än vid ett svenskt val; USA påverkar världen. Det gör inte Sverige i någon större utsträckning, och vår utrikesroll är därför inte lika viktig. Därför blir utrikespolitiken heller aldrig någon valfråga i Sverige, men för USA är den avgörande.

John McCain säger till amerikanerna vad de behöver höra, inte vad de vill höra. Han behandlar dem på samma sätt som han behandlar det republikanska partiet: Han står upp för sina åsikter. Han framstår som den ärligaste och mest statsmannaaktiga av alla presidentkandidater, både republikaner eller demokrater. Han kritiserar motståndare för att flip-floppa, och med all rätt. Han må vara konservativ i vissa frågor, men är påtagligt liberal i andra, såsom invandring och ekonomisk politik och har uttalat sig kritiskt om den kristna högern (även om han tonat ner den kritiken på sistone). Personligen tror jag att John McCains politik vore den bästa för USA och för världen. Några citat från hans hemsida:

Handel och ekonomi:

A global rising tide of economic isolationism is threatening our entrepreneurs. Opening new markets is a key to U.S. economic success. Today, despite all the defeatist rhetoric, America is the world’s biggest exporter, importer, producer, saver, investor, manufacturer and innovator. Americans do not shy from the challenge of competition: they welcome it. Because of that, we attract foreign investment from all over the world. Our government should welcome competition as our people do, and not pretend that we can wall off our economy.

Just så. Detta är inte en tid för USA att sluta sig inom sina gränser såsom Obama och Clinton, och inte minst Romney vill göra. Det vore inte vägen att återupprätta det amerikanska anseendet i världen. McCain förespråkar öppenhet.

Irak:

John McCain believes that only by controlling the violence in Iraq can we pave the way for a political settlement. But once the Iraqi government wields greater authority, it will be incumbent upon Iraqi leaders to take significant steps on their own. These include a commitment to go after the militias, a reconciliation process for insurgents and Baathists, more equitable distribution of government resources, provincial elections that will bring Sunnis into the government, and a large increase in employment-generating economic projects.

Han har rätt. En långsiktig plan måste finnas. Att lämna landet nu, eller att sätta en deadline för tillbakadragande av trupperna vore förödande för Irak. Efter Bushs tillskott av trupper har våldet minskat högst avsevärt. USA har tagit fan i båten. Bara McCain är beredd att ro honom i land. Han sa det till och med då kriget var som minst populärt. Det måste man respektera. Han är heller ingen krigshetsare; Han är krigshjälte och har suttit i vietnamesiskt krigsfängelse, samt är den enda presidentkandidat som menar att USA skall ta avstånd från att använda tortyr i sin krigföring.

Miljö:

He has offered common sense approaches to limit carbon emissions by harnessing market forces that will bring advanced technologies, such as nuclear energy, to the market faster, reduce our dependence on foreign supplies of energy, and see to it that America leads in a way that ensures all nations do their rightful share.

Låter helt rätt, om det inte är tomma ord. Ansvarstagande energipolitik från USA:s sida, och en långsiktig strategi för att minska oljeberoendet. Det är vår tids viktigaste fråga, och en världsfredspolitisk fråga, inte bara en miljöfråga! McCain verkar ha insett detta också.

Abort:

John McCain believes Roe v. Wade is a flawed decision that must be overturned, and as president he will nominate judges who understand that courts should not be in the business of legislating from the bench. Constitutional balance would be restored by the reversal of Roe v. Wade, returning the abortion question to the individual states. The difficult issue of abortion should not be decided by judicial fiat.

Aborterna blir fråga för de enskilda staterna, alltså. Detta vore mycket välkommet för att skapa allmän legitimitet för beslut om något som väcker så mycket kontrovers och splittring ”over there”. McCain är visserligen pro-life, men vill inte vara auktoritär på området.

Invandringspolitiken förtjänar att läsas i sin helhet.

Idag är det primärval i Florida. Vinner McCain över Romney och Giuliani tror jag att han blir presidentkandidat. Skulle han inte vinna i Florida tror jag ändå att han har ”momentum” nog att knipa kandidaturen till slut. Och jag tror att han framstår som mer presidentlik än båda Clinton och Obama. Mitt tips, således: John McCain blir president.

Uppdatering: Dick Erixon skriver:

Om Giuliani inte tar hem Florida, hoppas jag att McCain vinner nomineringen. Det vore dötrist med en så okarismatisk velpelle som Mitt Romney. Det som gör amerikansk politik så spännande är att den inte är reducerad till två partiståndpunkter. Det är personer som Giuliani och McCain som gör USA till vad det är. Romney skulle lika gärna kunnat vara premiärminister i Europa – sååå tråkig är han.

Uppdatering 2: McCain vann.

Uppdatering 3: Ingerö skriver på liknande tema, men som vanligt bättre. Länken hittar ni här.

Det här inlägget postades i Amerikanska presidentvalet, John McCain. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *