Vem fasen ska man heja på i natt egentligen?

Ja, det verkar ju som att McCain kommer gå segrande ur nattens uppgörelse (det tar jag ut i förskott, ja). Men på demokraternas sida då? Ingen som vet, ingen som vet. Och det slår mig: Vem vill jag ska vinna av Obama och Clinton? Jag kan tamigfarao inte bestämma mig. Vår duktiga partiledare Maud resonerar i Expressen trots allt på ungefär samma sätt som jag själv, tycker jag. Vettigt och liberalt. Hon är dock lite mer sugen än jag på att se en kvinna på posten. Visst vore det häftigt. Men kanske inte just den kvinnan, va…? Men skämt åsido…

”Mot det ställer hon republikanen John McCain som är mer frihandelsvänlig och som bejakar styrmedel för miljöomställning. Hon är dock kritisk till McCains stöd för Irakkriget, till hans abortmotsånd och krav på höjda försvarsanslag.
– Jag är glad för att jag slipper rösta. Det skulle behövas en liberal kandidat, säger hon.”

Så sant som det är sagt. Tycker som Maud att valet är svårt. Men för att återanknyta till mitt resonemang i föregående bloggpost på temat, får jag ta avstamp i vad de som vald president skulle ha för betydelse för världen. Jag vet dock inte om det gör saken lättare… Men här följer hursomhelst en kort överblick:

– Obama har muslimsk far. Bra för relationen med världens muslimer.
– Obama har som ”utlänning” ett mer internationellt perspektiv på USA (så som Martin Ådahl skriver i senaste Fokus).
– Obama är något ivrigare att dra tillbaka trupperna än Clinton. Dålig idé i nuläget, tror jag.
– Båda är protektionister. Vet dock inte vilken som är värst.
– Clinton är mer erfaren.
– Clinton, även om hon är kvinna, är del av en av de två familjer som regerat världens mäktigaste land de senaste två decennierna. ”Mer av samma vara” är inte rätt medicin för att återupprätta Förenta Staternas anseende i världen.
– Obama skulle ena nationen mer än Clinton, tror jag. Viktigt även för världen.

Väger alltså ganska jämnt, men med viss övervikt för Obama. Får dock känslan av att han är något mer vänster än Clinton, vilket jag inte gillar. Men nu skulle vi ju ha ett världsperspektiv, inte sant?

För en gångs skull måste jag instämma med Gudrun Schyman:

”Någon större skillnad i politik mellan demokraternas kandidater har hon inte upptäckt.”

Inte konstigt att det är jämnt i mätningarna.Troligen blir det demokratiska kandidatvalet inte avgjort i natt. Det är för jämnt.

Krona eller klave, någon…?

Uppdatering: Bloggen Departementet, som borde ha bättre koll, tolkar Mauds uttalanden mer till McCains fördel än vad Expressen gör. Sanna Rayman noterar för övrigt att statsministern som vanligt undviker att ta ställning, vilket bara gör min stolthet över Maud desto större.

Det här inlägget postades i Amerikanska presidentvalet, Barack Obama, Hillary Clinton, John McCain. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *