Jämställdhet eller liv?

Laszlo uppmärksammar en viktig artikel idag: ”Fysiska krav på brandmän sänks”. Jag återger här det jag skrev hans kommentarsfält:

Kvotering av yrken såsom brandmannayrket är i mina ögon mycket upprörande. Det är ju en annan sak om vi snackar positioner i samhället som innebär makt och inflytande (och även där är jag skeptisk men det är en annan historia) – men brandmannen har ju inte ens något sådant inflytande!

De fysiska kraven är hårda eftersom det är ett väldigt fysisk jobb: Det är ingen lekstuga – det handlar om att rädda liv! Det är ingen rättighet att bli brandman. Det man i praktiken säger, när man sänker kraven för att fler kvinnor ska kunna komma in, är att “jämställdhet” (enligt en politisk korrekt definition) värderas högre än människoliv. Jag kan verkligen inte se det på något annat sätt. Sverige är ett sjukt land.

Kraven på testerna är hårda av en anledning, och det borde vara självklart – för ett yrke som handlar om att RÄDDA LIV – att kompetens ska gå först. Allt annat är faktiskt vansinne.

Uppdatering: Det känns fel att jag ska behöva berätta för människor vad deras arbete är. Det bär mig emot. Likväl tycks det vara på sin plats att göra just det. Räddningstjänstens uppgift är att rädda liv. Mitt liv, till exempel, om jag – Gud förbjude – någonsin skulle hamna i den situationen. Som skattebetalare och medborgare accepterar jag därför inte att räddningstjänsten anställer någon på annan grund än kompetens. Jag har svårt att se varför någon annan medborgare skulle resonera på något annat sätt.

Någon vänlig, men anonym, själ i kommentatorsfältet lämnade en länk till Sirenen, Räddningsverkets tidning. Där kan man läsa Generaldirektör Göran Gunnarsson:

I den organisation som vi bygger upp för att bli en del i framtidens myndighet mot olyckor och kriser är en jämställdhetsstrateg den kanske mest givna befattningen [min kursivering].

Vad är det för bisarr rappakalja?

Räddningsverket har ett politiskt uppdrag att stödja kommunerna i deras arbete med mångfald och jämställdhet. Räddningstjänsten måste ha anställd personal som representerar och speglar den etniska och könsmässiga sammansättningen av vårt samhälle.

En enkel fråga, Göran: Varför det?!?

Det här inlägget postades i den heteronormativa patriarkala könsmaktsstrukturen, idioti, jämställdhet, kvotering. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *