Finns det något som är sant här i världen?

Är det Ayn Rand som spökar? Hur ska man annars tolka detta:

”- Det är en ny sak som har kommit på senare år, det här att folk ska be om ursäkt, att det finns sant och falskt, och lögner och hit och dit. Det pratas liksom i de termerna och det är ganska nytt. För det mesta så diskuterar man, resonerar, har uppfattningar, åsikter. Det är ett väldigt ointellektuellt sätt att gå till väga på tycker jag, det här att här var det lögn och det ska ursäktas. Så skriver man ju inte normalt sett i kulturartiklar. Så det här är något nytt som jag inte förstår.

– Tror du att sanning finns?

– Sanning? Vad är sanning, som Pilatus sa. … Ja du, det är en stor filosofisk fråga. Vi får ta den någon annan gång, tror jag.”

Med ens ställs Schottenius ovilja att erkänna felet i att publicera lögner i ett helt annat ljus. För hur kan lögner existera om allt är relativt?

Ayn Rand – som Mattias Svensson säger – den ständiga referensen. Schottenius verkar bäst kunna beskrivas som en kombination av dessa två herrar:

Bertram Scudder
Editorial writer for the magazine The Future. He typically bashes business and businessmen, but he never says anything specific in his articles, relying on innuendo, sneers, and denunciation.

[…]

Dr. Simon Pritchett
The prestigious head of the Department of Philosophy at Patrick Henry University and is considered the leading philosopher of the age. […] [H]e believes there are no standards, that definitions are fluid, reason is a superstition, that it is futile to seek meaning in life, and that the duty of a philosopher is to show that nothing can be understood.

Hittat via Johan Norberg. Även Dick Erixon och Lennart Regebro skriver.

Det här inlägget postades i Atlas Shrugged, DN Kultur, Johan Norberg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *