Kvotering i agenda ikväll

Jag tyckte att Maud Olofsson var utmärkt i kvällens Agenda (42 min in). Hon ställde sig skeptisk till kvotering av företagsstyrelser (precis som jag) och försvarade ägarnas rättigheter.

Blev… ja… rosenrasande är nog en bra beskrivning, när inbjudna kvoteringslagstiftningsförespråkande gästen Birgitta Johansson-Hedberg (drygt 43 min in i klippet) sa följande:

Kvinnor hade inte haft rösträtt om vi inte hade haft en lagstiftning.

Vänta ett litet ögonblick nu! Sakta i backarna! Menar du, Birgitta, att den lagstiftade rättigheten att få rösta i demokratiska val går att jämföra med någon slags tänkt rättighet att få sitta i en bolagsstyrelse?

Det ena handlar om frihet och rättighet – friheten och rättigheten att få rösta. Lagstiftningen är till för att skydda dessa rättigheter.

Det andra handlar om tvång, och kränkning av rättigheter: Ägarnas rättigheter att själva få driva sitt bolag. Den lagstiftning som Birgitta föreslår är själva motsatsen till lagstiftningen om allmän rösträtt, eftersom den kränker rättigheter.

Låt oss skilja på begreppen. Rättigheter och friheter. Om vi blandar ihop dem, tappar vi bort dem innan vi vet ordet av.

För övrigt ber jag att Maud även i fortsättningen ska få sin vilja igenom och att vi ska slippa gå samma tragiska öde till mötes som det där sosse-oljelandet i väst.

Även Gustav Andersson har sett på Agenda, men fokuserat på Mona Sahlin.

Uppdatering: Tim verkar vara på min sida.

Det här inlägget postades i Agenda, Birgitta Johansson-Hedberg, Centern, den heteronormativa patriarkala könsmaktsstrukturen, Den Otålige Reformpolitikern, frihet, jämställdhet, kvotering, Maud Olofsson, Norge, PK-hysteri. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *