Ungdomsarbetslöshet – Sverige & Danmark

Niklas Ekdal skriver idag om ungdomsarbetslösheten, turordningsreglerna och anställningstryggheten. Han jämför LAS med den danska s.k. ”flexicurityn”. Men svagare anställningsskydd är inte hela förklaringen till att den danska ungdomsarbetslösheten är så mycket lägre än den svenska. Det finns inpräntat i systemet att ungdomar på ett tidigt stadium ska söka arbete. När man som jag en gång i tiden har sökt arbete i Danmark och läst danska jobbannonser, stöter man parallellt med vanliga jobb även på en uppsjö av s.k. ”studenter-jobs”. Detta innebär jobb som högskolestuderande danska ungdomar gör. Det kan, som på min egen arbetsplats, röra sig om enklare administrationsuppgifter som man kommer in ett antal timmar i veckan för att utföra. På min avdelning har vi fyra såna studenter som med jämna mellanrum droppar in efter föreläsningen. Deras uppgifter är inte alltid så märkvärdiga, men ger ovärderliga arbetslivserfarenhet och ovärderliga arbetslivskontakter. För att inte tala om ett välkommet tillskott till den – får man förmoda – tidvis skrala studentkassan.

Natt och dag mot Sverige, inte sant? Här uppmuntrar systemet studenterna att inte jobba, pga bland annat indraget studiebidrag vid ”alltför höga” inkomster. Istället förväntas studenterna koncentrera sig på studierna – men hur mycket tid detta kräver får de inte avgöra själva. Vi får förkovra oss i abstrakta teorier i något slags förlängd kravlös barndom (alla som läst på högskola har sett det). Resultatet kommer förstås som ett brev på posten: Förlästa vuxna magistrar och kandidater som inte kan något annat än det de läst i böcker, utan erfarenhet och utan kontaktnät. Tro fan att det blir ungdomsarbetslöshet därav!

Självfallet finns det gott om arbetande studenter även här i Sverige. Men skillnaden är trots allt påtaglig utifrån min bedömning. Och det är inte främst ”regler” som skapar dessa skillnader mellan våra länder. Det är lika mycket en kulturfråga. I det välmenande omhändertagande svenska systemet uppmuntras inte ansvarstagande och utveckling bland ungdomar. Det måste bli ändring på det. Det räcker inte med att Sverige bara tillåter studenter att arbeta obegränsat under studietiden. Det måste förväntas av dem att de gör det.

Det här inlägget postades i arbetslöshet, Danmark. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Ungdomsarbetslöshet – Sverige & Danmark

  1. Pingback: Studentjobb enligt dansk modell – något för Sverige att inspireras av! | OLSVENNE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *