Det där med siffror och statistik…

Statistik är en lurig vetenskap. Man kan aldrig dra några slutsatser från ett alltför litet urval. På samma sätt kan man inte dra några slutsatser kring resultatet av en reform innan tillräckligt lång tid har hunnit gå. Det hindrade dock inte Mona Sahlin från att försöka, och att utmana Filippa Reinfeldt på duell.

Det var förstås ett försök att vinna politiska poäng att utmana statsministerns fru på debatt. Någon som aspirerar på att bli statsminister och vägrar att debattera mot riksdagsmän och större höjdare, debatterar vanligtvis inte mot ett sjukvårdslandstingsråd. Såvida sjukvårdslandstingsrådet inte råkar vara statsministerns fru, vill säga.

Hursomhelst tyckte Mona att slutsatser kunde dras bara någon månad efter införandet av Vårdval Stockholm. Det är fortfarande tidigt att uttala sig om resultatet av reformen, men om man ska tro trenden, så misstog hon sig. Idag kom nämligen siffrorna.

Antalet läkarbesök har ökat mest i flera områden som brukar betecknas som utsatta, men även på andra håll som i Bromma med 19,6 procent, Solna med 20,8 procent, Sundbyberg med 17,8 procent, Spånga, med 20,4 procent, Järfälla med 24,3 procent, och Haninge med 12,6 procent.

[…]

På Östermalm, i Danderyd och i Täby är ökningen blygsamma 1,8 procent, 2,3 respektive 1,4 procent. I Lidingö noteras en kraftig minskning i besökstalet med minus 13,6 procent, i Österåker och Vallentuna med minus 0,6 vardera.

Alltså har besöken ökat mer i ”utsatta” områden än i välbeställda.

Förklara det du, Mona.

Även Per skriver.

Det här inlägget postades i Socialdemokraterna, Vårdval Stockholm. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *