Centerminister avvisar mobilförbud

Som många säkert redan har läst, talar Vägverket om förbud mot att tala i mobiltelefon under bilkörning. Förslaget är att istället tala i handsfree, och det stöds – dessvärre, men föga förvånande – av Aftonbladets läsare. Detta är ett utslag av detaljstyrning och en övertro till att det perfekta samhället kan uppnås genom reglering. För det första skulle det inte ha någon effekt. För det andra är det omöjligt att effektivt övervaka. Mattias Svensson skriver bra om detta.

Det är därför glädjande att det finns politiker som, liksom jag, tröttnat på dessa tendenser och säger ifrån. Ännu mer glädjande är att det rör sig om en centerpartiskt politiker, infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Förbud mot handhållna mobiltelefoner skulle öka trafiksäkerheten, säger Vägverket. Det finns ingen forskning som stöder det påståendet, säger Åsa Torstensson.

[…]

Kenneth Hultgren, pressekreterare hos Åsa Torstensson, säger till TT att infrastrukturministern är skeptisk till förslaget.

– Det forskningen belägger är att det är innehållet i samtalet som drar uppmärksamhet från bilkörningen, inte mobilsamtalet i sig, säger Kenneth Hultgren,

Därmed finns det inte heller någon forskning som stöder ett förbud mot att hålla mobiltelefonen i handen vid samtal under färd.

Bra!

Det här inlägget postades i Centern, Den Otålige Reformpolitikern, förbud, förmynderi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *