Three day weekend!

Idag är jag ledig eftersom det är helgdag i Danmark, ”stora bededagen”. Det är någonting med att vara ledig, när alla andra stackars satar måste jobba. Bortsett från om det hade berott på arbetslöshet förstås (som av en tillfällighet betyder ”ledig” arbetslös på danska).

För egen del såg jag en film på Canal + i sann arbeitslosigkeit-stil, varpå jag tog en joggingtur och sen ägnade en sen frukost åt att läsa Sanna Raymans första ledarartikel i Svd! Härligt att se att Sanna kommit på plats, och att hon tar upp ett så viktigt ämne som integritet.

Nu ska jag nog promenera i det fina vädret. Jag tror jag går till Triangeln och provocerar ungdomarna som borde vara i skolan istället.

Slutligen. Filmen jag såg var en banalitet vid namn ”Idiotrepubliken”. En komedi med Luke Wilson som fick en halv stjärna av fem av nån snubbe. Den utspelar sig 500 år in i framtiden och folk svälter eftersom alla blivit idioter som resultat av att intelligenta människor ses med löje, och god förmåga att uttrycka sig tillskrivs låg status och ”bögstämpel”. Kort sagt såna tendenser som vi ser i samhället idag. Jag vill inte påstå att det var en höjdarrulle, men nog har den en poäng där.

En sak till, när jag ändå håller på och svamlar. Jag tror – och framför allt hoppas – att Dick Erixons utbrott i gårdagens SVT-debatt uttrycker det vi alla känner. Vem är denna Jan Jönsson egentligen? Vilken planet kommer han ifrån? Som Dick påpekar: Man behandlar inte människor som djur när man straffar dem hårt. Människor, till skillnad från djur, kan hållas ansvariga för sina handlingar. Att inte göra det, det är det som är att behandla dem som djur.

Det här inlägget postades i FRA, Malmö, sidospår. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *