Ibland snear man…

Idag flirtar jag med gammelmedia, genom att skicka ett svar på en insändare på Synpunkt, som jämför USA:s invasion av Irak med Nazitysklands ockupation av Polen. Vi får se om de publicerar den. Annars får ni läsa den här:

Ulf Karlström kritiserar Irakkonferensen på synpynkt (30/5), främst på grundval av motstånd mot kriget i sig och dess konsekvenser. Det har han full rätt till. Men han gör en synnerligen osmaklig analogi; ”Skulle Sverige senhösten 1939 ha inbjudit till en internationell konferens för att bygga upp Polen under nazistisk ockupation?” Detta är ett debattfenomen som dessvärre tycks sprida sig. Det har till och med fått ett namn, Godwins lag – det faktum att osakliga nazireferenser ständigt dyker upp och utgör en ohederlig debatteknik. Det är inte rimligt att jämföra USA med Tredje Riket, eller invasion av Irak med Hitlers intåg i Polen. Jag ställer mig själv tveksam till USA:s intåg i Irak, men jag ställer mig ännu mer tveksam till Ulf Karlströms jämförelse. En analogi som ter sig mer relevant – om vi nu ska hålla oss kvar vid andra världskriget – är invasionen av Normandie, som för övrigt också företogs av Storbritannien och USA. Alltför ofta får pacifism och ”hänsyn till folkrätt” legitimera att förtryckarregimer tolereras, och i detta debattklimat följer en relativisering av de verkliga diktatorerna. Detta föder jämförelser som Ulf Karlsströms. Utan att påstå att invasionen av Irak med någon som helst nödvändighet skulle kategoriseras som en sådan, kan jag inte låta bli att fråga mig om Ulf Karlsström ger sitt stöd till de D-dagar som utspelar sig i vår tid – eller om han hade gett sitt stöd om de allierades befrielse av Europa hade inletts idag. Jag kan inte låta bli att tvivla.

Martin Olsvenne (c), Malmö

Uppdatering: Insändaren blev publicerad.

Det här inlägget postades i Debatt, Gammelmedia, Nazism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *