Brittisk FRA-lag fälls i Europadomstolen!

Hos Falkvinge och Bloggen Bent kan jag läsa att Europadomstolen igår (igår! Vad är oddsen för det?!?) fällde dom i ett mål, och konstaterade att en brittisk övervakningslag – en i mångt och mycket mindre integritetskränkande lag än FRA-lagen – strider mot artikel 8 i Europakonventionen (den som reglerar rättigheter kring korrespondens m.m.)!

Nu är jag förvisso lekman, men problemet med den brittiska lagen verkar vara att den var alltför vagt formulerad för att skydda rättigheter, och därför ansågs strida mot europakonventionen. FRA-lagen är vagt skriven och strider mot den personliga integriteten. Detta borde vara starkt prejudicerande för vår egen övervakningslag, och åtminstone tillräckligt skrämmande att svenska regeringspolitiker ska bli oroliga och kanske trots allt börja överväga om man har satsat på fel häst.

Vi kan börja med centerpartiets partiledning. Jag ska möta dem ikväll.

Tipstack: Erik

Uppdatering 15.30: Uppmärksamheten kring centeruppropet växer lavinartat. En google-sökning ger nu 8440 träffar. För några dagar sen var det 2000, vill jag minnas.

Det här inlägget postades i Centern, centeruppropet, FRA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *