Mitt första år som bloggare – En resumé

Kära läsare.

Jag har som bekant väldigt dålig energi för att blogga för ögonblicket. Det är bara tillfälligt – jag har bara haft fullt upp på sistone och varken tid, lust eller energi att skriva något ordentligt, och kände att det var bättre då att låta bli.

Men jag känner ändå att jag ville uppmärksamma något: I dagarna passerade dagen som markerade att exakt ett år förflutit sen jag började blogga. Jag började blogga eftersom jag kände att jag kunde tillföra något till bloggosfären, både skriftligt och analytiskt. Jag fortsatte för att jag tyckte att det var kul. Eftersom bloggen snart ledde mig till att engagera mig politiskt (efter att jag slutligen bestämt mig för att jag måste göra detta), har bloggen och mitt politiska liv blivit minst sagt symbiosa. Jag tänkte därför ta tillfället i akt för att summera det år som har förflutit, eller åtminstone de bloggmässigt och politiskt relaterade delarna av det (lite privatliv får man väl unna sig?).

Därför presenterar jag här en kronologisk tabell över detta, mitt första politiska år någonsin – med förhoppning och förvissning om många fler. Här följer en presentation av de viktigaste händelserna.

27:e juli – Jag startar bloggen. Lite spretigt, men inläggen håller hyfsad kvalitet fortfarande tycker jag.

8:e augusti – Jag skriver ett inlägg (som numera nästan blivit signifikativt för bloggen) med titeln ”Vilket parti är mest liberalt? Partiaktiva, nu har ni chans till nyvärvning!” och lanserar en bloggundersökning för att låta läsarna besvara frågan. Pollen, som jag kallar den, blir kvar i månader och nästan från början till slut leder Centerpartiet.

xx september – Jag läser på Federleys blogg om Lilla Torgcenterns bildande i Malmö. ”Intressant!” tänker jag.

18:e oktober – Jag går på mitt första möte med centerpartiet. Där möter jag bland andra min numera mycket gode vän Laszlo Varga för första gången. Vi diskuterar våra respektive politiska horisonter och han berättar för mig om Lilla Torg(c), som jag bloggar om på kvällen.

??:e oktober – Jag möter några av de andra i Lilla Torgcentern för första gången, hemma hos Laszlo.

23:e oktober – Jag proklamerar på bloggen att jag blivit centerpartist.

29:e oktober – Lilla Torgcentern invigs med presskonferens, där undertecknad närvarar och Laszlo håller tal. Skånska tidningar skriver inte mindre än fyra artiklar om det hela. Jag skriver även mitt första inlägg på lilla torg-bloggen, och blir därmed dubbelbloggare.

30:e oktober – Jag skriver ett långt inlägg som svar till de kommentarer som tidningarna skrivit efter vår presskonferens, och diskuterar inte minst centerns och lilla torgcenterns roll i det politiska landskapet. Fredrick Federley gillar det jag skriver, och hjälper till att sprida uppmärksamhet kring Lilla Torgcenterns invigning (och existens!). Det är väl ingen överdrift att säga att bloggen fick fler läsare den dagen än någonsin tidigare…

14:e november – Jag besöker Stureplanscentern i stockholm för första gången. Gäst är Martin Ådahl, som berättar om startandet av den då fortfarande namnlösa gröna liberala tankesmedjan Fores. Jag träffar för första gången några centerpartister, däribland bloggare, som jag därefter har samarbetat med på olika sätt.

18:e december – Jag flyttar till Malmö. Har inte ångrat det än, och självklart har det haft stor inverkan på politiskt liv och bloggande.

20:e januari – På LTC:s årsmöte blir jag utsedd till vice ordförande. Laszlo behåller posten som ordförande.

28:e januari – Slutresultatet av blogg-pollen presenteras. Centern ”vinner”.

20:e februari – Besöker stureplanscentern igen och möter partisekreterare Anders Flanking för första gången (det blev fler).

6:e mars – LTC håller event med Christian Sjövind från Jobb & Liv som gäst. Mycket folk kommer, även om de flesta hade väntat sig Fredrick, som tyvärr fick förhinder.

18:e mars – Genom ett centerevent får jag möta prisbelönta bloggerskan Isabella Lund.

??:e mars – Kretsstämma i Malmöcentern. Undertecknad blev utsedd till ledamot i valberedningen minsann.

5:e april – Malmödistriktet står som värd för årets distriktstämma för centerpartiet. Självklart var jag på plats. En intressant upplevelse. Andreas Carlgren höll tal.

19:e maj – LTC höll möte med Anne-Marie Pålsson, som pratade om grundlagen. Efter detta möte kom jag till insikt om vad som är viktigast i svensk politik, och vad jag därför bör fokusera mitt politiska arbete på (i den mån det nu kan ha inflytande). Det kan också sägas att dagen efter detta möte, som av en märklig slump, publicerar grundlagsutredningen en debattartikel som efterfrågar många av de reformer som Anne-Marie föreslår. Inspirerande är bara förnamnet, men det är en historia för ett annat tillfälle…

18:e juni – Riksdagen röstar igenom FRA-lagen. Jag skriver dagarna innan detta ett medlemsinitiativ som protest, delade ut flygblad i Malmö, och skriver på CenterUppropet, som menar att centerpartiets ja till FRA-lagen strider mot partiets ideologi och vedertagna politik. Uppropet får stor medial uppmärksamhet, och jag inbjuds av riks att komma till riksdagskansliet för att diskutera saken med partiledningen. De sätter mig till och med på ett plan och flyger upp mig från Köpenhamn. Lyckligtvis kunde jag lösa det med jobbet också.

2:e juli – Jag besöker, tillsammans med några andra medlemmar i uppropet, centerpartiets riksdagskansli och meddelar vår syn på saken. Syns till och med lite grann på TV, må ni tro (jodå, titta noga så ser ni…).

5:e juli – Ankommer till Almedalen, och spenderar flera dagar där och försöker skapa uppmärksamhet kring uppropet och opinon mot FRA-lagen. En fantastisk erfarenhet! Träffar intressanta bloggare, politiker etc.,

7:e juli – Hör på Mauds tal. Glädjs över att hon kräver författningsdomstol och integritetsskydd i grundlagen.

9:e juli – Deltar på FORES-seminarium och frågar ut panelen om de förtroendemässiga konsekvenserna av frågans behandling. Skriver om det några dagar senare.

11:e juli – Äter middag ute i Visby, tillsammans med några andra centermotståndare till FRA-lagen. Vi kommer fram till att vi – i konstruktiv andra – bör föreslå en konferens för partiet för att utarbeta en underrättelsepolitik som inte innebär massavlyssning. Vi fotograferas av Expressen och eder underdånige bloggförfattare hamnar i tidningen…

13:e juli – Åker hem, efter en spännande vecka. Tar semester och har väl egentligen inte orkat engagera mig så mycket i vare sig bloggen eller mitt politiska liv efter detta. Det är hursomhelst tillfälligt, som sagt och jag är väl inte den enda som ”checkat ut” under sommaren.

Under alla omständigheter har mitt första år som bloggare och politiskt engagerad blivit ett av de mest intressanta åren i mitt liv. Jag har inga planer på att lägga av, tvärtom.

Det här inlägget postades i Bloggen, jag, politisk "karriär". Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *