Bahnhof begår civil olydnad?

Jag kan bara applådera det jag läser i Ny Teknik, att Bahnhof planerar att göra det som försvaret vägrar, nämligen: Lämna ut information till sina kunder om att de blivit avlyssnade av FRA. Vd Jon Karlung utvecklar:

– Som nätoperatör vill vi dra vårt strå till stacken för att protestera mot lagen, förklarar han.

Huruvida detta är juridiskt möjligt kommer väl visa sig, men ambitionen är verkligen föredömlig. Privata aktörer som på detta vis visar sitt engagemang utgör en kraftig opinionsbildande press på lagen och dess förespråkare. Dessutom vidtar man andra åtgärder för att motverka lagen: växling av trafiken utomlands för att undvika ”skyldigheten i lagen att skicka transittrafik till samverkanspunkter”, samt att erbjuda kunderna krypteringstjänst, osv.

Lagens redan erbarmligt svaga förmåga att skydda oss från terrorism och annat elände blir mindre och mindre, när till och med de protesterar och obstruerar, som skall tillhandahålla den teknologi som är en förutsättning för avlyssningen. Vad sägs om att slopa lagen istället?

Det framgår även av artikeln att dessa åtgärder kan kringskäras, beroende på den slutgiltiga formuleringen av lagen. Detta får inte hända. Karlung ger dock ett lugnande besked.

– Vi hjälper i dag polisen med uppgifter om trafiken vid brottsutredningar, men vi kommer aldrig att lämna några krypton till FRA. Får vi sådana krav kommer vi att överklaga till Europadomstolen, säger Jon Karlung.

Det här inlägget postades i FRA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *