Detta lär faktiskt vara praktiskt genomförbart

Som jag hintade igår, har så det hårda arbetet från oss interna kritiker äntligen gett resultat. Jag är verkligen imponerad av den diskussion som förts inom partiet, också av den sida som initialt försvarade lagen i sin ursprungliga form (dvs. dess ”ursprungliga form” från den 18:e juni i alla fall).

Precis som HAX på flera ställen poängterar, har nu försvaret av den gamla versionen nämligen övergetts av partiet, eftersom en enig riksdagsgrupp idag presenterar ett förslag som innebär att trafik från svenska dator och telefoner skall skiljas ut från utländsk.

Vänsterpartiets Alice Åström uttalar sig i artikeln i SvD och uttrycker skepsis om förutsättningarna att lösa detta rent tekniskt. Det är hon inte ensam om. Bloggosfären bubblar av samma fråga:

Hur kan detta överhuvudtaget vara görbart?

Mark Klamberg skriver:

Jag hoppas centerpartister som bloggar kan klargöra om de fått bort denna ”massavlyssningsparagraf” redan från den 1 januari 2009 i sitt förslag. Per Ankersjö ger inte riktigt ett svar på detta. Är svaret nej, så anser jag att centerns förslag bara är ännu ett förslag som splittrar motståndet.

Vi vill inte ha massavlyssning, och kommer inte ge oss på den punkten. Detta vill jag att alla ska veta.

Det är många som undrar hur detta ska gå till tekniskt. Jag tror att detta kommer att diskuteras under centerpartiets FRA-hearing om en vecka. Jag vill inte påstå att jag själv är tekniskt bevandrad i dessa frågor, och jag förstod väl i ärlighetens namn inte riktigt allt när Erik förklarade det för mig över telefon. En sak vet jag dock: Man kan lita på hans ord. Och jag har ingen anledning att inte göra det: Jag vet att han inte skulle nöja sig med en lösning som innefattade massavlyssning av svenskar. Denne man har arbetat stenhårt hela sommaren, inte fått någon semester och har lagt ner hela sin själ i detta. När frågan diskuterats med FRA-folk och namn- och sakkunnig expertis har slutsatsen blivit att detta går att göra. Det kommer sannolikt inbegripa hjälp från internetleverantörerna och eventuellt straff för dessa att vidarebefordra icke tillåten information till FRA. FRA, i sin tur, skall inte ha lov att avlyssna svensk kommunikation. Erik menar att detta går att göra. Det räcker för mig tills vidare.

Eller som Per skriver:

Vi har under sommaren träffat ett antal tekniska experter från IT-säkerhetsföretag, trådägare, operatörer och FRA. Utan att gå in på vem som sagt vad, kan jag säga att vi dragit slutsatsen att det är fullt möjligt att separera svensk trafik (avsändare eller mottagare i Sverige) från transittrafik.

Däremot gillar jag inte att vi avlyssnar andra länder. Som arbetande i Danmark kan jag meddela att detta förslag inte är populärt här heller. Men vill man ha förändringar, tar det tid. Det är bara att acceptera. Svenska staten har åtminstone inte direkt makt över utländska medborgare. Avslutar med att citera Per igen:

Det viktiga idag är att vi har ett regeringsparti som slagit fast att man inte vill massavlyssna svenskar. Detta måste få ordentliga följder för den vidare hanteringen.

Jag är glad idag!

Det här inlägget postades i Centern, FRA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *