Världens värsta folksjukdom drabbar Margaret Thatcher

Det är med beklagan jag tar del av nyheten att Margaret Thatcher drabbats av demens. Därmed går hon samma tragiska öde till mötes som Ronald Reagan, den man med vilken hon fullständigt omstöpte den ideologiska debatten under 80-talet. Det finns ingen rättvisa i detta.

Demens är en sjukdom jag inte skulle önska min värsta fiende. Jag har själv upplevt den i min släkt och har svårt att tänka mig ett värre öde. Många sjukdomar, såsom cancer, innebär stora smärtor och leder ofta till döden. Men man kan ändå finna glädje och njutning i livet.

Demens och Alzheimers orsakar på det hela taget bara lindrigt lidande. Men i gengäld berövar den oss allt. Minnen, personlighet, tankeförmåga. Den berövar oss våra nära och kära, eftersom vi inte längre minns dem. Allt som betyder något för oss stjäl denna fruktansvärda sjukdom. Det är oerhört viktigt att hitta ett botemedel, eller åtminstone effektiva diagnosverktyg och bromsmediciner. Margaret Thatcher uppges inte längre förstå att hennes make är död sedan 2003. Det betyder att det är troligt att det bara är en tidsfråga innan hon glömt honom helt. Barn och barnbarn försvinner troligtvis först, dock.

Det är svårt att få folk att skänka till forskning, när det finns (för all del synnerligen lovvärda) organisationer som hjälper folk här och nu. Men forskning kan hjälpa tusentals, kanske miljontals, människor i framtiden. Bara för att nyttan av gåvan må vara mer abstrakt, gör den inte mindre. Vi kan börja med att ge fullständig avdragsrätt till privatpersoner för donationer till forskning och välgörande ändamål.

PS. Socialister ombedes undanhålla sig skadeglada kommentarer. Jag vet att ni inte gillar Thatcher, men detta kan hända er också. Och då skrattar ingen. DS

Det här inlägget postades i Margaret Thatcher, skatt, välgörenhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *