Ny Alliance blir Liberal Alliance

Det var ett tag sen jag skrev om dansk politik. Men det har ju inte hänt något så jättespännande sen sist jag skrev heller. För att sammanfatta det som hänt i det danska politiska landskapet efter valet, kan man väl säga att det mesta återgått till den gamla vanliga lunken. Efter att många folketingsmedlemmar efter vissa katastrofala strategival från Ny Alliance övergivit partiet, har partiet helt hamnat utan inflytande, vilket alltså innebär att regeringen VK med stöd från DF tuffar på som tidigare. I nuläget kvarstår bara två st folketingsmandat i Ny Alliance: Partiledaren Naser Khader samt hans vapendragare Anders Samuelsen. Det lär vara spännande möten i den parlamentsgruppen… De kan nog sköta det via msn messenger.

Nåväl. Partiet har väl nu insett att om de ska överleva, måste man överge populismen och istället erbjuda ett seriöst alternativ, och framför allt ett alternativ som folk kan veta vad det går ut på. I valet vägrade Naser Khader in i det sista att meddela vem han ville se som statsminister, och det kostade dyrt i väljarstöd. Han försökte helt enkel behålla väljarkakan och äta upp den samtidigt. Det misstaget har han inte råd att upprepa, och det vet han. Därför meddelar han redan nu att han inför nästa val kommer peka på en borgerlig statsminister. Samtidigt lanseras ett liberalt partiprogram (enligt uppgift, har inte hunnit kolla på det eftersom det presenteras idag. Lovar dock att försöka titta på det) och i samband med detta byter man namn till Liberal Alliance.

Varför inte. Den bakgrund som gjorde att Ny Alliance kunde segla upp som en joker, finns fortfarande kvar i dansk politik. Blockpolitiken är fortfarande segmenterad, och i detta polariserade politiska landskap finns behov för någon som kan bryta upp de stagnerade relationerna. Socialliberala Radikale Venstre kommer inte kunna fylla den rollen. Det är de alldeles för socialliberala för, och har i praktiken blivit ett av de mest rabiata oppositionspartierna, framför allt inom invandringspolitiken. Därav omstöpningen och den tydligare profileringen för Ny Alliance. Det är dock svårt att se hur partiet ska kunna återfå väljarnas förtroende och få något inflytande. Vi kan dock vara säkra på att de kommer väcka frågor som ingen annan gör. Det hoppas jag att de inte heller i fortsättningen fegar ur från.

Apropå namnbyten, rapporterar den svenska politiska ankdammens egen skvallerkärring att även svenska partier går med sådana funderingar. För övrigt följer jag miljöpartiets liberalisering med intresse.

Det här inlägget postades i Danmark, Naser Khader, Ny Alliance. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *