Troligtvis det bästa vi kunde ha hoppats på

Hämnd leder ingenstans. Det gör bara den nya ledaren paranoid inför repressalier och vedergällningar. Även om jag inte tror att Tsvangirai skulle förvandlas till en paranoid bödel såsom Idi Amin eller Robert Mugabe själv, kan ingen skapa en fredlig och hoppfull regim under sådana omständigheter. Därför är jag glad för dagens avtal.

Jag skrev även tidigare att det viktigaste för Zimbabwe är att nå en fredlig lösning, som är så demokratisk som möjligt.

Alltså kan det därför vara mer konstruktivt på längre sikt att kompromissa. Att ställa Mugabe inför rätta för det han gjort skulle visserligen vara rätt. Men det kanske inte är det viktigaste för Zimbabwe just nu. Demokrati kan inte uppnås med våld. Det är kanske klokt att skynda långsamt.

Det är nog svårt att få Mugabe att på fredlig väg ge upp mer makt än så här (med reservation för oklarhet kring hur det faktiska avtalet verkligen ser ut). Därmed kanske detta är vad jag syftade på då.

Låt oss hoppas att det håller.

Det här inlägget postades i Robert Mugabe, Zimbabwe. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *