Gästinlägg 7: Socialister i alla partier, ni har inga alternativ

Återigen har min gode vän Niklas Lindgren skrivit ett inlägg, denna gång handlar det om vänstern och finanskrisen. (Anar jag en blinkning till Hayek i rubriken, Niklas?)

Keynes påstod att “Ideas do ultimately rule the world”. Och gubben fick rätt, även om han knappast hade gillat utfallet. 70-talet påvisade ju hur Keynesianismen helt enkelt inte fungerade. I och med att Hayek, Friedman & co kunde presentera en alternativ ide, så fick vi världen en annan politisk riktning. Det gällde även Sverige. Trots att borgerliga sällan har besegrat sossarna i val, så tvingades socialdemokratin att anpassa sig till verkligheten och ta intryck från omvärlden. Följaktligen så är det framförallt sosseregeringar som har lotsat oss ur den värsta blandekonomin till vad vi har idag.

Men ”The battle of ideas” har i och med finanskrisen blossat upp igen. Visserligen borde det inte vara så, då krisen näppeligen beror på fria marknadskrafter, utan främst på en reglerad och politiserad finanssektor i USA, samt en väl aktiv räntepolitik från USAs Riksbank efter 9-11.


Frånvaro av argument hindrar dock varken en och annan knasterkonservativ borgerlig, en massa vänstersossar samt diverse förespråkare av planekonomi att vädra morgonluft. Man har kunnat läsa de mest verklighetsfrämmande analyser och störtlöjliga förslag. Tydligen är finanskrisen liktydigt med Sovjets kollaps. En resa till Baltikum under tidigt 90-tal hade troligtvis fått författaren till det påståendet ur hans villfarelse. Vidare skulle krisen lösas om vi förstatligar Volvo och SAAB. Mmm för statlig bilproduktion fungerar ju sååå bra…Trabant någon? En annan tes är att vi borde isolera vår marknad från omvärlden. Jovisst, Nordkorea är verkligen ett föredöme där det är skitenkelt att hitta pengar till infrastrukturprojekt.


Kapitalistkritiker, ni har inget alternativ! Skiftet av den politiska riktningen på 70-talet berodde inte enbart på att den rådande Keynesianismen inte fungerade. Det berodde lika mycket på att det fanns ett alternativ. Det gör det inte idag. För både blandekonomi och planekonomi har visat sig vara totalt odugliga system. GOSPLAN skulle fungera lika illa idag i västvärlden som i Sovjet där det orsakade negativ tillväxt de sista 20 åren samt kroniskt brist på mat. Varvsakutens miljarder hade varit lika bortslösade på Sveriges bilproducenter som det var på våra varv under 70-talet. Och vem vill egentligen ha tillbaks en politik som leder till galopperande inflation som gör småspararnas tillgångar värdelösa? Eller vem vill ha tillbaks de statliga monopolföretag som gav oss sådan värdelös service? Kommer ni ihåg hur länge man fick vänta på en taxi på 80-talets början? Gillade ni när man bara fick ha en telefon per hushåll och då det tog några månader för televerket att installera en ny telefon?


Wake up and smell the coffee. Ni har inga alternativ.

Det här inlägget postades i finanskrisen, Niklas Lindgren, socialism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *