Äntligen en frihetlig reform

Många besvikelser har regeringen bjudit på: FRA-lagen, förslag om obligatorisk A-kassa, med mera.

Men nu kommer en liberal reform: Det manliga ettåriga fängelset skall avskaffas i fredstid.

Jag hoppas det blir verklighet. Jag citerar det jag skrev här.

Individen är per definition inte skyldig sin nation något och skall därför inte tvingas göra militärtjänstgöring. Hon ska vara fri att göra vad hon vill med sin tid och sitt liv. Men om ett yttre hot föreligger, såsom en invasion av en främmande makt, utgör detta i sig ett hot mot friheter och rättigheter och kan därför eventuellt legitimera ett ingrepp i mänskliga rättigheter på det sätt som värnplikten faktiskt utgör. Det handlar för det första om att inskränkningarna i rättigheter skall göras endast för att skydda medborgarnas rättigheter i stort, och för det andra måste de inskränkningar som genomförs stå i proportion till hotet och de rättigheter de avser att skydda.

Den rådande situationen motsvarar inte dessa kriterier, och värntvånget bör därför avskaffas. Att regeringen nu föreslår detta är därför mycket välkommet.

Värt att notera är att alla inte har samma omsorg om individens frihet från skyldigheter gentemot staten:

– Vi vill fortfarande ha kvar värnplikten, säger socialdemokraten Anders Karlsson, ordförande i riksdagens försvarsutskott.

(…)

Vänsterpartiet vill behålla någon typ av mönstringsplikt.

– Vi vill inte att rekryteringen ska gå till på samma sätt som hos polisen, som helt bygger på att intresserade söker till polishögskolan, säger Gunilla Wahlén, vänsterpartiets ledamot i riksdagens försvarsutskott.

Det här inlägget postades i Liberalism, regeringen, värnplikt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *