Nej DI, Reinfeldt kan inte "sänka" a-kasseavgiften

DI rapporterar: ”Reinfeldt beredd sänka a-kasseavgift ytterligare” .

Anledningen till att Reinfeldt vill sänka avgiften är att det finns människor som lämnat a-kassan för att de inte har råd att betala och nu är underförsäkrade. Hur stor den gruppen är vet man dock inte och Reinfeldt säger sig vara mycket irriterad på att facken som administrerar a-kassan mörkar dessa uppgifter.

Detta är populistiskt och spekulativt. De som valt att stå utanför gör det utifrån egna premisser och har faktiskt fått en skattesänkning som mer än väger upp den ökade avgiften. Att därmed påstå att de inte har råd att betala avgiften och därför är underförsäkrade är snicksnack. I så fall kan man lika gärna fråga sig hur de hade råd att betala skatten innan jobbavdraget infördes.

Kostnaden för a-kassan är för övrigt så att säga en given post i statsbudgeten. Utifrån denna kan regeringen bestämma hur stor del som den enskilde medborgaren (arbetande eller ej) skall betala som a-kasseavgift. Jag föredrar det förtydligande ordet egenavgift eftersom det bara är en del av den totala kakan. Som jag argumenterat för här är det bättre att låta medborgaren betala en större del i egenavgift än att denne istället ska göra det genom skattesedeln.

Men oavsett vilket, är det alltså fullständigt omöjligt att ”sänka” a-kasseavgiften för medborgaren. Betala får vi nämligen göra ändå!*. Antingen genom skatt eller genom avgift. Och så är det med den saken. Det enda Reinfeldt kan göra är att tvinga människor att betala en större del genom skattesedeln och därmed minska medborgarnas frihet.

”Det är frustrerande att möta människor i debatt som har tillgång till uppgifter som jag inte har. Vi vet nära nog ingenting”, säger Reinfeldt.

Det är tragiskt att regeringen inte tror mer på sitt jobbavdrag än så här. Minns ni inte tankegångarna bakom er egen politik?

Regeringen går fel väg i denna fråga!

* Jag skriver ”vi” trots att jag själv egentligen betalar min a-kassa i Danmark. Om jag skulle bli tvungen att betala dubbel a-kassa eller ej är oklart, om regeringen skulle få för sig åt återuppliva sitt huvudlösa förslag om obligatorisk a-kassa… Det är inte utan att man blir orolig.

Det här inlägget postades i a-kassa, arbetslöshet, skatt, subventionering. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *