Inför ägarlägenheter förbehållslöst!

För första gången sen sitt tillträde verkar det som att justitieministern sköter sitt jobb. Ägarlägenheter skall införas i Sverige nästa år, utlovar hon. Det är inte en dag för tidigt. Det är vansinnigt att man i Sverige idag inte skall kunna äga sin lägenhet.

Men tyvärr går reformen, som så ofta, inte tillräckligt långt. Det ska nämligen bara gälla för nybyggda lägenheter. Det kommer alltså inte vara möjligt med ombildningar, inledningsvis. Det tycker jag är synd. Det är nämligen så att den som innehar en bostadsrätt inte har samma äganderätt som han eller hon haft med ägarlägenhet. Ett exempel på detta är andrahandsuthyrning. När man hyr ut en bostadsrätt i andra hand, får man bara ta ut motsvarande hyra som hade gällt för en motsvarande hyresrätt (plus tillägg för eventuellt möblemang samt ett ytterst litet pålägg). Det innebär i praktiken att det ofta blir en förlustaffär att hyra ut den lägenhet man lagt sina surt förvärvade eller lånade pengar på. Det är en allvarlig inskränkning i äganderätten att man inte ska kunna ha möjligheten att hyra ut sin egen lägenhet till en skälig ersättning.

Naturligtvis illustrerar detta bara det bisarra i en reglerad hyresmarknad. En lägenhet är ju egentligen bara fyra väggar med (förhoppningsvis) rinnande vatten, toa, dusch, värme och kök. Det är inte naturligt att politiska beslut gör att de kostar så pass olika mycket.

Detta får konsekvenser för den personliga rörligheten och flexibiliteten på arbetsmarknaden. Det ska vara lätt att hyra ut och hyra en lägenhet. I en alltmer globaliserad värld behöver människor kunna bo utomlands eller på annan ort kortare eller längre perioder utan onödigt obehag. Detta bör regeringen betänka.

Det här inlägget postades i ägarlägenhet, Beatrice Ask, marknadsekonomi, marknadshyror. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *