Besserwisser om piratpartiet

Hanna Wagenius är en mycket talangfull ung tjej i centerpartiet som ofta skriver mycket bra och nästan alltid tycker som jag faktiskt (kan inte komma på något exempel på motsatsen men det finns säkert). Det finns fler än jag som hyllar henne. För egen del kan jag inte för ögonblicket inte uppbåda en tiondel av den energi som hon gör i sitt bloggande (hoppas du inte negligerar juridikstudierna, Hanna, de behövs när man skall bli justitieminister…).

Allt som oftast, om man undrar vad jag tycker, kan man alltså läsa hennes blogg istället när jag inte orkar, eller hinner, blogga (jag är lite blasé för ögonblicket, det hjälper inte).

Häromdagen skrev hon till exempel ett inlägg om piratpartiet, som fullständigt sammanfaller med min egen analys av partiet, efter att ha stiftat närmare bekantskap med dem här. Den analysen har jag varit för lat för att blogga om (ni ser!), men den går i stort ut på följande: Piratpartiet är bra såtillvida att de engagerar sig i viktiga frågor i denna tid, när alltmer tycks gå ut på att begränsa vår kommunikation och kontrollera våra handlingar, i synnerhet i den digitala världen. Men som Hanna påpekar: De har inga ideologiska riktlinjer. Måhända kan det tyckas mossigt och gammaldags att avkräva partier ideologier, men det tycker inte jag. Ideologier kan aldrig någonsin skiljas från oss människor. De utgår från filosofi om vad som är rätt och riktigt och de ideal som man baserar på dessa idéer. Det måste finnas en uppfattning om vad som rätt och fel, inte bara om vad som är praktiskt. Och då hamnar man ofrånkomligen i en diskussion om rättigheter, varav upphovsrätt bara är en.

Det var därför jag under diskussionen om IPRED häromveckan, när vi diskuterade upphovsrätt trots allt ansåg att kulturskaparen hade någon slags rätt till sitt verk, och efterfrågade en ideologisk motivering till varför de inte skulle ha det. Den kunde inte erbjudas, dessvärre. Snarare var det förklaringar som att ”affärmodellen är förlegad” (vilket den visserligen är), eller ”upphovsrätten står i motsatsförhållande till äganderätten eftersom den som köper musik inte får använda den i vilka sammanhang som helst” (vilket är skitsnack). Piratpartiet består av såväl gamla moderater som kommunister i osalig blandning, som kommit överens om att fuldelning är bra. Känns som att liberalerna kommit till den synpunkten efter ideologiska resonemang om att staten får för mycket digital makt, och kommunisterna landat i den utifrån principen ”gratis glass åt alla”.

Kompetente och, såvitt jag vet, vettige Rick Falkvinge har en strategi, och där ingår nog att få de omaka delarna i partiet att hålla sams. Därav den uteblivna ideologiska diskussionen. Men för all del, kör så det ryker. Ni gör säkert nytta, och jag ser hellre er i EP än vänstern… Frågan är vilken partigrupp ni ska välja där (eller har ni redan valt?).

Problemet är, såsom Hanna påpekar, att ett parti utan ideologi kan hitta på precis vad som helst.

Alltså: Spontant smågillar jag piratpartiet, eller i alla fall det de åstadkommit hittils. Men jag litar på dem ungefär lika långt som jag kan sula Säffle.

Det här inlägget postades i fildelning, palla att blogga, piratpartiet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *