Naser has left the building

Naser Khader, partiledare för Liberal Alliance, lämnar sitt parti. Det kommer inte som någon jätteöverraskning. Antingen är det så att Naser har gått i klinch med resten av partiet. Eller så har han helt enkelt insett att det är hopplöst kört för liberal alliance som parti, överhuvudtaget. Partiet, som bildades våren 2007 som ny alliance och gick till val hösten samma år gjorde ett katastrofalt resultat efter att initialt ha rönt mycket uppmärksamhet och framgångar i opinionen (i likhet med t.ex. feministiskt iniativ), beskådar en dyster framtid. Bara för några månader sen bytte partiet namn till ”Liberal alliance” för att tydligare profilera sig, då många menade att populism och otydlighet låg bakom katastrofresultatet i valet 2007. Det verkar inte riktigt ha bitit, i alla fall inte hos Khader, som säger:

– Jeg er ikke liberalist. Jeg er liberal. Man kan godt være liberal uden at være liberalist. På samme måde, som man kan være social uden at være socialist, lyder det.

Vad som nu ska hända är oklart. Det troligaste är att partiet går sin undergån till mötes, såsom representanter för konkurrenten Konservative Folkeparti tror? Eller kan Anders Samuelson, tidigare andremannen i partiet – nu partiledare – styra skutan in på tryggare vatten, som en del tror?

Jag har tidigare klargjort att jag gillar att Liberal Alliance finns. De har, eller hade åtminstone, potentialen att bryta den danska blockpolitiken till förmån för ett liberalare Danmark. Det vore synd om detta projekt gick i stöpet efter mindre än två år.

Fler svenskar än jag är besvikna.

Det här inlägget postades i Danmark, Naser Khader, Ny Alliance. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *