Man kan ju snea för mindre

Jag har sen det amerikanska valet försökt att hålla en ganska positiv ton kring den nye presidenten. Även om jag länge varit skeptisk och orolig för protektionism, har jag försökt intala mig att det mest är retorik för att fånga arbetarröster. Men nu… What the f**k, Obama? Nog för att jag var orolig för protektionism, men inte att du under din första vecka skulle förbjuda handel med europeiska varor.

Det är inte OK. Det är fan inte OK.

Och det tycker inte EU heller.

Naturligtvis har detta att göra med de stora krispaket som genomförs, och är ämnat att tillse att de enorma summor skattepengar som spenderas får effekt på den inhemska konsumtionen. Tyvärr lär det bara skada amerikansk – och europeisk – ekonomi i det långa loppet.

HAX skriver också idag, vilket jag gjorde redan här, om hur den globala ekonomiska krisen leder till reformer med socialistiska förtecken – inte nyliberala, tvärtemot vad Naomi Klein påstår.

Jag börjar redan nu bli skeptisk inför Obamas eftermäle. Detta är inte ett sätt att rädda den amerikanska ekonomin, det är ett sätt att stjälpa den. Jag är mycket orolig för att världen är på väg in i en ny protektionistisk, centralstyrd och planekonomisk era.

___________________
Uppdatering: Bloggen Bent på liknande tema.

Det här inlägget postades i Barack Obama, finanskrisen, protektionism, socialism, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *