Dansk skattekommission föreslår sänkt marginalskatt

Den skattekommission som under längre tid har arbetat med en dansk skattereform, och som inledningsvis utlovade enkulegravning (svåröversätteligt, motsvarar ung. attvända alla stenar) har nu presenterat sina slutsatser. Totalt skall skatten på arbete sänkas med 35 miljarder danska kronor. Bland annat kommer man fram till att marginalskatten skall ned, och att toppskatten (Danmarks värnskatt, som drabbar väldigt många löntagare) skall sänkas, och gränsen för den höjas. Socialdemokraterna är positiva (även om de precis som i Sverige menar att förslagen sviker pensionärerna), samtidigt som näringslivet, CEPOS (motsv. ”danska Timbro) och Liberal Alliance säger att förslaget är en halvmesyr, som inte går till botten med det grundläggande problemet: Danmarks svårigheter att locka till sig, och behålla, högkvalificerad kompetens. I viss mån handlar det också om en grön skatteväxling.

Häromdagen fick jag höra talas om (vilket jag märkligt nog aldrig hört innan) en treårig låg plattskatt för gästarbetare som uppfyller kriterierna förexpertkompetens. Dessa betalar tydligen bara ca 20% skatt på sin inkomst i tre år, varefter de dock får övergå till vanlig beskattning. Det senare resulterar i att många lämnar landet, vilket ganska tydligt illustrerar att det verkligen råder en skattekonkurrens om arbetskraft (vilket jag skrev om här). Lämpligt hade kunnat vara att fasa ut övergången, om det nu inte är praktiskt möjligt (ellerrättvist) att helt slopa den. Om detta nämns dock inget i rapporten.

En annan negativ sak är att skattesänkningarna finansieras med reducerade avdrag, t.ex. räntor, vilket kommer äta upp mycket av den skattelättnad som vanliga medborgare skulle få. Fastighetsbranschen förutspår dessutom att de reducerade ränteavdragen kommer att ytterligare pressa ner priserna på den redan havererade danska bostadsmarknaden, dvshälla bensin på elden. Personligen verkar det som att jag själv årligen står att få behålla ett par tusenlappar mer om dessa reformer blir verklighet. Det känns ärligt talat som en löjligt liten skillnad, men man får väl vara glad för det lilla. För att stärka Danmarks internationella konkurrenskraft hade behövts en radikal sänkning. Så blev nu icke fallet.

PJ påpekar dock, vilket säkert stämmer, att Dansk marginalskatt med detta förslag skulle bli lägre marginalskatt än Sveriges, som därmed blev världens högsta.

Det här inlägget postades i Danmark, skatt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *