Khader blir konservativ – och kanske minister?

Jodå. Efter att ha lämnat partiledarposten och lämnat Liberal Alliance har Naser Khader spenderat en tid som ”lösganger”, eller politisk vilde. Idag meddelar på sin facebooksida, det som har spekulerats om en tid: Att han att han går till Konservative Folkeparti. Spännande val, Konservative är ett av de partier jag föredrar i dansk politik, kanske för att de verkar ha lite svårare för beroendet av Dansk Folkeparti än Venstre, men också för att de är ett grönt liberalkonservativt parti (två rätt av tre är väl ok…). Naser är förstås en stark kritiker av DF, och jag hoppas att partiet kan stärka sin roll och kanske överta storebrorsrollen från Venstre i nästa val.

Apropå det förresten, verkar det inte omöjligt eftersom det nu verkar råda allt mindre tvivel om att statsminister Anders Fogh Rasmussen är den hetaste kandidaten till Nato:s ordförandepost (vilket han själv ger inga eller bara kryptiska kommentarer till). Det skulle i så fall innebära att den synnerligen impopuläre finansministern Lars Løkke Rasmussen i så fall blir ny statsminister (den tredje Rasmussen i rad) och ny partiordförande för Venstre. Det i sin tur skulle troligtvis stärka Konservatives ställning gentemot Venstre, då deras nya partiordförande är duktiga, förhållandevis populära Lene Espersen har förutsättningar att stärka partiet (och kanske till och med bli Danmarks första kvinnliga statsminister?).

Naser Khader välkomnas till partiet av Espersen och har redan slagit vad med en bloggare om att han kommer vara integrationsminister inom två år!

Sådärja! En kort sammanfattning av det aktuella läget i dansk politik blev det. Det blir mycket bloggande om Danmark nu som trogna läsare kanske märker, jag känner att jag inte gitter och hinner kommentera aktuella svenska händelser så mycket när det finns andra som kommenterar samma saker minst lika bra, till exempel Hans Engnell, Hanna Wagenius och Johan Ingerö. Men lite blir det väl när jag får tid kanske. Hoppas hursomhelst att läsekretsen finner Danmarksuppdateringarna intressanta, personligen gör jag det. Det har inte bara att göra med att jag råkar arbeta där, utan också att perspektivet på politik och aktuella händelser är så annorlunda från det svenska. Det är baske mig fler intriger i dansk politik också, oftast för vidöppen ridå. Det gillar vi!

Uppdatering: Jo förresten, jag måste ju ändå kommentera hur skojigt det är, om nu Lars Løkke Rasmussen blir statminister, hur påfallande likheterna med Gordon Brown är! Impopulär finansminister ärver rollen som partiordförande och statsminister – och blir ännu mer impopulär på kuppen?

Ja, jag tycker att det är kul i alla fall! 🙂

Det här inlägget postades i Danmark, Konservative Folkeparti, Naser Khader, Ny Alliance. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *