Vem är han egentligen, den där Løkke?

Danmark får en ny statsminister, Lars Løkke Rasmussen. Den förre kunde väl inte beskyllas för att ha bedrivit en överdrivet liberal politik. Jag tycker att han skötte sig bra under Muhammedkrisen där han konsekvent försvarade yttrandefriheten och danska demokratiska ideal, men annars har det varit en hel del undfallenhet för dansk folkeparti. Och skatterna har slått världsrekord under Foghs styre. Det är inte OK för en statsminister som kallar sig liberal.

Så blir det någon skillnad med Løkke vid rodret? Berlingske Tidendes politiske analytiker Thomas Larsen skriver att Løkke kommer göra liberala väljare besvikna:


”Præcis som den forrige Rasmussen ved den nye, at slaget om magten vindes på midten, og hans primære bestræbelse vil være at demonstrere for midtervælgerne, at de kan følge sig trygge ved, at han nu står i spidsen. Han har ikke tænkt sig at springe ud som liberal ideolog og bekræfte det skræmmebillede, som oppositionen systematisk forsøger at fremmane. Løkkes tilgang vil givet skuffe liberale ildsjæle, men vil være den bedste garanti for at fastholde regeringsmagten,” skriver Thomas Larsen i Berlingske Tidende.

Med andra ord: Løkke kommer bli som en dansk Reinfeldt, om man skall tro på Larsens analys. Han fortsätter:


Som argument for, at man ikke kan have vælgermæssig succes samtidig med, at man
er liberal, henviser han til partiet Liberalisterne og Liberal Alliance:

”Da en gruppe forsøgte at starte partiet ’Liberalisterne’ – delvis i protest mod Fogh linje – var resultatet mildest talt ikke overbevisende. Hvem kan overhovedet huske projektet i dag? Næppe mange. På samme måde ligger Liberal Alliance helt i bund i meningsmålingerne, og der er ikke ret mange danskere, som har haft lyst til at slutte op bag Anders Samuelsen og Saxo Bank-direktør Lars Seier Christensens parti. Tværtimod er det højst tvivlsomt, om partiet når spærregrænsen ved næste valg,” mener Thomas Larsen.

Jag vill ju helst tro att detta är en felaktig analys, fast jag vet bättre än att göra opinionsanalys utifrån egna förhoppningar. Hursomhelst tror jag att ett liberalt parti, ett parti som liberal alliance (fd ny alliance) skulle kunna lyckas om de hade bra ledning och tydlig linje. Dansk folkepartis inflytande i dansk politik måste inte och kan inte vara skriven i sten. Jag vägrar tro att det enda valet är det mellan en rödmörkrödljusrödrosa röra och dansk folkepartis fortsatta gisslantagande av en regering som i alla fall har några liberala ambitioner. Jag har tidigare resonerat kring varför en liberal mittenregering i Danmark både är möjlig och nödvändig.

… För övrigt är det klart som tusan att Fogh inte skall be om ursäkt för Muhammedkrisen. Det skulle ju implicera att han har skuld i det som privata tidningar har publicerat, vilket han varken kan eller bör ha i en stat med yttrandefrihet. Trams.

Det här inlägget postades i Danmark, Lars Løkke Rasmussen, Ny Alliance. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *