Apropå Sveriges bojkott av Durban II

Det är skoj att notera hur debatten skiljer sig mellan olika länder. För egen del hörde jag nog talas om den s.k. Durban II-konferensen ca ett halvår innan den genomsnittlige svensken, eftersom jag har för vana att följa med i den danska debatten. Här i Danmark har konferensen, dess totalitära och yttrandefrihetsinskränkande tendenser samt Danmarks eventuella bojkott debatterats hur länge som helst.

Jag brukar ofta säga att danskarna är bättre än vi svenskar på att försvara yttrandefrihet och våga ta demokratidebatten med antidemokratiska islamister. Muhammedkrisen var ett tydligt exempel på det, där Anders Fogh Rasmussen vägrade att ens i ord erkänna någon legitimitet i extremisternas krav på censur – medan den svenska utrikesministern Laila Freivalds fick frispel, och på eget bevåg bestämde sig för att bedriva just censur (mot ett webhotell som huserade sverigedemokratiska publiceringar av samma teckningar) och följaktligen rätteligen miste sin post.

Det är därför det är så förvånande (på ett positivt sätt) att Sverige, där Durban II-debatten tog fart först för ett par veckor sedan, redan bestämt sig för att bojkotta konferensen (i alla fall vägrar man legitimera den genom att sända statsråd och andra höga representanter). I Danmark velar man fortfarande, och utrikesminister Per Stig Møller (KF) säger sig vilja avvakta med att bestämma sig till dagen innan (!) konferensen startar.

Man anar något av en (befogad) skamsenhet hos borgerliga nätavisen 180 grader, över att Sverige, USA och Tyskland och flera andra västländer alla väljer att ställa sig utanför. Inte minst med tanke på att Danmark gjort sig känt för hög profil i frågor som denna.

FN är en organisation belamrad med diktaturer. Att ens för ett ögonblick tillerkänna dessa diktaturer någon som helst rätt att sätta agendan för vad som skall utgöra mänskliga rättigheter vore en skam för varje demokratiskt land.

Jag kan bara säga: Starkt, Nyamko Sabuni! Svagt, Per Stig Møller!

Bojkotta Durban II!

Uppdatering 12.13: Møller meddelar att Danmark planerar att delta. CEPOS uttrycker besvikelse.

Det här inlägget postades i Danmark, demokrati, Durban II, Nyamko Sabuni, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *