Malmö och Köpenhamn – Våldsverkarnas lekstugor

Som jag så ofta sammanfattar min frustration: Man snear. Det är en tröttsam utveckling man kan bevittna, på båda sidor av Öresund.

Malmö: Meningslös ödeläggelse för miljonbelopp under kommunistkonferensen, som givits tillåtelse av socialdemokratiske borgmästaren Ilmar Reepalu. Glaskastning och bomber mot pro-Israeliska demonstrationer i Malmö. Flathet både från polisen och från Reepalu. Upplopp under Davis Cup-matchen. Polisen bättre, men Reepalu spär på stämningen bl.a. genom att uttala sig nedsättande om de israeliska idrottsmännen och hjälper till att orsaka både bojkotten och bråket. Bråk, stenkastning, anlagda bränder och nu äggkastning i Rosengård. Polisen kan/vågar inte ingripa. Den havererade rättstaten är ett faktum i landets kanske mest utsatta bostadsområde.

Köpenhamn: Ungdomshuset rivs. De autonoma vänsterkids som använde huset, och såg upplåtandet av kommunala fastigheter som sin rättighet lackar ur och kräver ett nytt hus. Socialdemokratiska borgmästaren Ritt Bjerregaard säger nej. Commie-kidsen svarar med att utsätta de redan prövade Köpenhamnsborna med stenkastning och förstörelse. Bjerregaard säger: ”Vi ger inte efter för våld”. Efter veckovis återkommande demonstrationer som pågick i månader, får de autonoma prata med borgmästaren, och efter många möten ger hon med sig. Snorungarna får ett nytt hus. Fin sensmoral: Våld lönar sig.

Nu ser vi tacken för det hus de fick. I helgen klottrade och krossades fönster på en gata i anslutning till Ströget i centrala Köpenhamn. De autonoma grupper som har anknytning till ungdomshuset gjorde det i stort sett för att de tyckte det var kul (fast förnekar förstås inblandning, vilket polisen ej tror på). Berlingske intervjuar Valdemar, en ypperlig representant för Radikal Uttråkad Medelklass, som uttrycker sig som följer:

»Jeg nød at se på det … det var forløsende at se destruktionen af alle de fine store butikker, som tjener frygteligt mange penge. De er jo et billede på kapitalismen,« siger Valdemar til B.T.

Sammanfattning: Ingen respekt för andra människor. Ingen respekt för andras egendom. Ingen respekt för andras trygghet. Ingen respekt för lag och rätt.

När våldsverkare ser att det inte straffar sig – eller som i fallet med de våldsamma ungdomshusprotesterna rent av lönar sig – att bråka, kommer de fortsätta med det. Det finns bara ett sätt att få slut på det: Ingrip när våldsbrott och förstörelse begås. Har polisen för få resurser? Åtgärda då detta! Hederliga medborgares trygghet står på spel, ja rentav hela vårt rättssamhälle.

Det samhälleliga rättsmedvetandet kommer inte av sig själv. Utbildning är avgörande. Men utbildning hjälper inte här och nu. Kraftfulla åtgärder krävs. Dels för att visa dessa barbarer vad som är rätt och fel. Men framförallt för att skydda hederliga människors liv och egendom.

Kanske har man nu lärt sig sin läxa: Polisen i Malmö skall nu patrullera i Rosengård dygnet runt. Och Valdemar skall betala skadestånd.

Gott så.

Det här inlägget postades i Danmark, Köpenhamn, Malmö, Socialdemokraterna, Tokvänster. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *