"Lukkeloven" Liberaliseras Lite

Alla som bor i Malmö, liksom jag själv, vet hur stadens gågator och köpcentra invaderas av shoppingstinna danskar på helgerna. Få sörjer; det säger sig mer eller mindre själv att affärerna är välkomna. Inte minst i dessa tider. Den svaga svenska kronan gör det än så länge ganska lönsamt för Jens Jensen att köra över bron om söndagen, även om många importerade produkter såsom elektronik kostar i stort sett samma på bägge sidor av sundet även efter valutaomräkning (det blir så att säga att gå över ån efter vatten).

Men det är inte bara den försvagade svenska valutan som gör Malmö och Helsingborg till attraktiva shoppingstäder för danskarna på helgerna. En annan anledning stavas lukkeloven – ”stängningslagen”. Denna stipulerar att många (dock ej alla, många märkliga undantag finns) verksamheter måste hålla stängt på söndagar, vilket förstås är anledningen till att besvikna shoppingsugna resenärer en vanlig söndageftermiddag på Strøget så ofta mötts av idel stängda klädbutiker.

Pris styr konsumtionen, men i lika stor – om inte större – utsträckning påverkar tillgänglighet (systembolaget, någon?).

Ur mitt perspektiv, liksom med exempelvis svenska LAS, är det galet att i lag reglera när butiker skall få hålla öppet och när människor skall arbeta. Detta kan företagare och anställda – och för den delen kunderna – avgöra bättre själva. Lukkeloven borde avskaffas. Venstre och Dansk Folkeparti har i lång tid förespråkat ett sådant avskaffande, och Konservative Folkepartis ekonomiska talesman Mike Legarth hade igår i en debattartikel i Berlingske Tidende där han talade sig varm för lagens avskaffande.

Idag inkallar så konservativa näringsministern Lene Espersen till presskonferens för att meddela en uppluckring av lagen.

Då dessa tre partier har majoritet i Folketinget kan man fråga sig varför lagen inte bara avskaffas. Tradition, och särintressen, är nog svaret på den frågan. Många mindre affärsidkare har velat hålla stängt om söndagarna, och då är det ju praktiskt att slippa konkurrens när man göra det. Facket, vidare, ser en risk för:

[…] butiksdød i provinsen med jobtab til følge. En bekymring, der deles af Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav, som mener, at der tages for lidt hensyn til de mellemstore byer og de mindre dagligvarebutikker. Han er desuden bekymret for, at mange familier med arbejde i detailhandlen vil miste muligheden for fælles samvær om søndagen.

Nåja. Det funkar ju trots allt rätt bra i Sverige. Och folk vill ju handla på söndagarna. Livspusslet, som förstås också innefattar familjeumgänge, är ju som bekant tillräckligt svårlagt ändå, utan att man skall tvingas göra sina inköp på dagar då tiden är mer begränsad. Fritidsargumentet känns i min mening krystat, och folk har ju trots allt en fri vilja.

Det blir alltså inget avskaffande just nu. Likväl är detta ett steg i rätt riktning. Butiker med en omsättning under 25 miljoner danska kronor kommer få ha öppet när de vill och omfattas alltså inte av lagen. Större kedjor och butiker måste hålla stängt 13 utav årets helgdagar (vilket väl må vara hänt). Och detta skall tydligen införas 2012 (varför inte genast?).

Man kan ju se det i ett globaliseringsperspektiv också, om än på mikronivå: Öppna gränser och lättare korsande av dessa (läs: Öresundsbron, schengen etc) gör att lagar som försöker reglera konkurrensen tappar relevans. Det enda som man kan möta detta med är att söka minska regleringen av konkurrensen.

Ditåt färdas vi. Obönhörligen.

Halleluja.

Uppdatering: LA tycker förstås som jag, och påpekar att de många undantag som redan finns är så förvirrande att det är enklare att bara ta bort lagen.

Det här inlägget postades i Danmark, Globalisering, Köpenhamn, Malmö, marknadsekonomi. Bokmärk permalänken.

Ett svar till "Lukkeloven" Liberaliseras Lite

  1. Mccade skriver:

    And to think I was going to talk to smoonee in person about this.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *