Jag är orolig för rättstatens framtid i Sverige

Hon har ju inte rosat marknaden tidigare, men den senaste tiden tar nog priset. Först vill hon drogtesta barn genom att tvinga dem till urinprov. Lagrådets protester mot detta (Lagrådet… suck, inför författningssdomstol som har något att säga till om istället när regeringen förgriper sig på rättigheterna) viftas bort i glatt samarbete med Folkpartiets Johan Persson, vars principer på området tycks vara ungefär lika flexibla som Asks.

Därefter går hon ut med förslaget om att personer som anklagats – inte dömts – skall få skamstraff genom att delges detta i grälla kuvert, eventuellt gredelina sådana. Skamstraff är inte ok till att börja med, och det kan ifrågasättas huruvida vi ens ska ha en lag mot sexköp. Men det viktigaste är trots allt principen om att man skall anses oskyldig till motsatsen bevisats.

Det är den viktigaste principen i ett rättsamhälle. En justitieminister som inte förstår detta borde inte behålla sin plats. Avgå, Beatrice!

Vi har problem i detta land. Det står nu klart. Vi vet sen tidigare vad som väntar oss på den rättsliga fronten, om de rödgröna vinner valet. Men även med Alliansen vid rodret ser det ut som att rättssamhället går en mörk utveckling till mötes. Jag hade i min enfald föreställt mig att en borgerlig regering skulle främja utvecklingen av rättsäkerheten, men detta har alltså visat sig mycket naivt.

Tomas Bodström är en man som (trots att han tar avstånd från just Asks förslag, som den ögontjänare han är) struntar i principer som rättssäkerhet och integritet.

Jag förstår nu att Beatrice Ask inte ens kan stava till dessa ord.

Detta väcker frågan: Vem ska styra rättspolitiken tillbaka in på rätt spår? Det ser mycket, mycket mörkt ut. Johan Hedin ställer några mycket berättigade frågor.

Jag vill säga att svenska folket förtjänar en bättre justitieminister, men efter att ha sett detta känns det som ”vi” får vad vi förtjänar. Rättsäkerhet och oskuldspresumtion måste bli de viktigaste orden i den rättspolitiska debatten. Inte populistiska ”hårda tag” som urholkar vårt rättsamhälle.

______________________________________________________

Läs även: Louise Person, Hanna Wagenius (som lyckats få plats i Aftonblaskan minsann), , Motpol, Hayek-institutet

Det här inlägget postades i författningsdomstol. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *