Maria Abrahamsson om Gredelin-gate

Semester på Aruba. Det är tydligen det som ligger bakom, i alla fall till viss del, Maria Abrahamssons tystnad i Gredelingate. Varför är hennes åsikt viktig? Maria Abrahamsson är ledarskribenten som blev moderat riksdagskandidat. Hon är mycket populär bland borgerliga väljare – eller, tja det får vi förstås se på valdagen. Men jag blir personligen förvånad om hon inte kommer in i riksdagen i år. Eftersom hon till skillnad från Beatrice Ask dels har juristutbildning, dels många gånger höjt rösten till försvar för rättsäkerhet och oskuldspresumtion – inte minst i sexualrättsliga frågor – hade jag personligen gärna sett henne som justitieminister i nästa borgerlig regering. Orealistiskt? Mycket möjligt. Personligen tror jag att Ask blev justitieminister just därför att hon är svag, inte trots det. Reinfeldt vill inte ha en justitieminister med ryggrad när han driver igenom integritetskränkande lagstiftning, och detta understryks när han inte tillräckligt kraftigt tar avstånd från hennes galenskaper.

Hur det än må vara med den saken, hade alliansen gjort klokt i att satsa mer på klassiska borgerliga principer som lag och rätt i valrörelsen. Därför borde man låta Abrahamssons röst höras tydligt i denna debatt. Ask kan omöjligt fortsätta vara minister efter valet. Någon annan bör därför få dela på den moderata debatten om rättsliga frågor i valrörelsen. Just därför är det intressant att idag läsa vad Abrahamsson skriver:

Hur jag än vrider och vänder på steken landar jag i att OM landets justitieminister i stället hetat exempelvis Thomas Bodström och hade luftat samma tanke öppet då hade jag utan närmare betänketid föreslagit honom att lämna posten och syssla med något annat. Visserligen mot bakgrund av misstron som jag redan hyser mot Bodström, inte minst efter hans initiativ om trafikdatalagring av EU-medborgarnas telekommunikation. Men ändå – jag kan inte med trovärdigheten i behåll döma Asks famösa uttalande efter en annan måttstock än den jag skulle mäta Bodström med.

Läs hela! Maria berör många aspekter som jag själv utelämnar här. Det märks att Maria inte legat av sig vad gäller skarpheten på hennes penna. Mellan raderna är kritiken svidande. Jag var orolig för att hon höll tyst på grund av press från partiet. Nu ser jag att så inte är fallet. Bra Maria!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *