Dansk popstjärna utsatt för äggkastning av muslimska ungdomar

Det är något av ett återkommande problem. Lättuppretade islamska ungdomar som tar till handgripåligheter. För nog måste man säga att detta är liiite stingsligt: Den populära danska popsångerskan Medina utsattes i lördags för äggkastning då hon uppträdde på en gratiskoncert i Ishøj, invandrartät kommun söder om Köpenhamn. Bakgrunden till äggkastningen är tydligen hennes artistnamn, som också är namnet på en av Islams heliga städer, tillika platsen där profeten ligger begraven. Vissa upplever sångerskan som provokativ i sin scenklädsel, sina sångtexter och inte minst musikvideor såsom denna lättklädda historia:

Lättklätt, fine. Jag har svårt att provoceras av artisten Medina, även om jag inte ska påstå att jag är överdrivet instuderad på hennes repertoar. Vissa kanske ser henne som provokativ, vad vet jag. Men det må vara hur det vill med den saken, för Medinas artistnamn har inget att göra med Islam:

Medina, der har sat sig solidt på den danske poptrone, er ikke selv muslim, men derimod af chilensk afstamning. Hendes navn er resultatet af et besøg hos en numerolog, og har altså intet med hverken islam eller Saudi-Arabien at gøre. Ifølge hendes manager er Medina tilmed et ganske udbredt navn i Chile.

Således: Det håller på att bli VM i sårade känslor i Danmark och Sverige efter Muhammedteckningarna i respektive land. Visst får man lov att bli upprörd om man upplever att ens religion kränkts, men påfallande ofta på senare tid utmynnar denna upprördhet i våld och trakasserier. Lyckligtvis gjorde Medina det enda rätt och skällde ut snorvalparna efter noter (vilket man också kan se i klippet).

»Der er nogle, der er blevet dårligt opdraget derhjemme. Og jeg synes, at det er rigtig rigtig respektløs over for dem, der er kommet for at have det godt, og at I så fucker det op på den måde. Det er fair, at I ikke kan lide min musik, og at I er kommet for at kaste med fucking rådne æg, eller hvad det er for noget. Men de forældre, der har jer, de skulle skamme sig! I skal ikke ødelægge det for os, der har det godt og er glade. Det er en fucked- up opførsel!«

Till publikens jubel. Och nej, det är inte acceptabelt att utsätta sina medmänniskor för våld och trakasserier för att man känner sig kränkt. Dessa känslor kan ha djupa orsaker, men som Naser Khader (som nuförtiden annars är en smula irriterande) så riktigt påpekar är det fortfarande inte OK att med religionen som vapen eller ursäkt angripa sina medmänniskor. Detta visar extra tydligt att yttrandefriheten måste försvaras och att dem som vågar kritisera totalitarism inom religioner – inkllusive Islam – måste stöttas.

Det værste er, at man i virkeligheden er begyndt at vænne sig til, at sådan er det bare. Som en koncertgænger, Sara El Masti, udtalte i BT efter koncerten: ’Jeg tror ikke, at det kun skyldes hendes tøj, men ligeså meget fordi hun sang om at strippe. Det er, hvad der sker, når man gør ’sådan noget’ herude i Ishøj’. Hvad! Så er det i orden? Så er hun selv uden om det? Den holdning skal vi simpelthen ikke acceptere? Helt ærligt! Der burde have lydt et ramaskrig!

Kanske ska man sätta det i sammanhang med hur denne unge man uttrycker saken:

B.T. har talt med flere kilder i Ishøj, der bekræfter, at religion er baggrunden for de meget omtalte æggekast mod sangerinden. – Når hun har et navn, der er så betydningsfuldt for islam, og laver en video, hvor hun viser røv til publikum, så viser hun religionen lort, siger en 16-årig Ishøj-dreng, der ønsker at være anonym.

Så man får inte kalla sig ett namn som är mycket vanligt runt i världen och sjunga popsånger utan att kränka religionen Islam, ens när hennes namnval bevisligen är helt orelaterat till religionen som sådan?

Detta är, som jag ser det, något nytt. Muhammedteckningar kan för all del upplevas som provocerande och kränkande – det kan jag förstå på något plan. Men här går man ut och mer eller mindre letar efter något att provoceras av. Det är denna utveckling man får, när man inte tillräckligt tydligt kommunicerar (såsom Lars Vilks hindrades från häromveckan) att Islam i många länder används för att legitimera förtryck. Förtryck av homosexuella, av kvinnor, av oliktänkande. Och allt detta helt fristående från hur utsatta och alienerade ungdomarna i Ishøj må vara eller inte vara.

Mer effektiv kommunikation. Tydlig kommunikation, för att undvika polemisering och polarisering. Det är som jag ser det den enda lösningen. Jag lär få återkomma i frågan.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *