Livspusselservice sköts bäst av marknaden

När resten av Europas städer var sönderslagna av krig, ödelade vi  svenskar – som besparats krigets fasor – våra städer på egen hand. Varje stadskärna skulle ha kommunhus, Konsum och Domus centralt belägna. Fanns det inte plats, skapade man plats. Bland annat genom att riva gamla kulturbyggnader som inte bedömdes uppfylla den nya tidens standard. På grund av vilja att centralstyra viktiga ekonomiska skeenden i strävan att erbjuda medborgarna service, dras vi idag med fula betongkolosser i snart sagt varje stor eller liten svensk stad.

Jag vet inte om man bör dra alltför långtgående paralleller mellan detta och dagens förslag om att erbjuda olika slags ”livspusselservice” till dem som till vardags benyttjar Stockholms tunnelbana, men det illustrerar varför politiker bör hålla sig ifrån ekonomin. Som Johan Hedin uttrycker saken på Peace, Love & Capitalism, bör politiker antingen hålla sig ifrån att leka företagare – eller ge upp sina politiska ambitioner och förverkliga sina entreprenörsdrömmar istället.

Det är tydligt att sossarna försöker föra bort uppmärksamheten från sitt enfaldiga beslut att vilja avskaffa RUT-avdraget om de kommer till makten, men i detta fall misslyckas de. Och inte stärker de sina sympatier i någon väljargrupp heller. Problemformuleringen är förvisso berömvärd – människor har svårt att få tiden att räcka till och därför är tjänster som denna viktiga. Men staten – eller i detta fall landstinget – sköter dem så mycket sämre än när människor får välja dem själva.

Istället bör politiken underlätta för fler människor att ha råd att själva välja vilka tjänster de upplever underlättar deras vardag mest – och det är precis det RUT-avdraget gör. Och därtill skapar det artontusen jobb. Jobb som socialdemokraterna inte tycks ha några som helst problem att förstöra för att istället få chansen att slänga skattepengar på att lägga ännu fler uppgifter på en redan dåligt fungerande lokaltrafik och infrastruktur.

Och kom inte och säg att infrastrukturen redan finns där. Det är ganska talande för socialdemokraternas bristande verklighetskontakt att de lägger fram ett förslag som detta, men å andra sidan kan man inte vänta sig mycket annat av Carin Jämtin, som tidigare gjort sig känd genom att föra fram könsneutrala kommunala toaletter som en central valfråga (hur många skulle detta beröra kontra kostnaden och förvirringen?).

Sossarna har problem och just nu tycks de jobba mer för alliansen än för sig själva.

CUF med Magnus Andersson och Hanna Wagenius är på hugget och formulerar en Newsmill-artikel om förslaget.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *